A tudósok szerint az éjszaka, különösen hajnali 2 és 3 óra közötti felébredés természetes része az alvási ciklusnak, amelyet a mai életmódunk és érzelmi állapotunk is befolyásolhat, és ha gyakori vagy nehezen kezelhető, alvászavarokra utalhat.

Sokan tapasztalják, hogy éjszaka, különösen hajnali 2 és 3 óra között gyakran felébrednek, és ezt a jelenséget a tudósok is alaposan tanulmányozták. Dr. Michelle Drerup, a Cleveland Clinic Magatartási alvásgyógyászati programjának igazgatója és a Chicago-i Rush Egyetem táplálkozási szakemberei szerint az éjszakai ébredések természetes részei az emberi alvási ciklusnak, amely kb. 90-120 perces periódusokban váltakozik mély és REM alvásfázisok között.  

Az ilyen ébredések gyakran a második alvásciklus után fordulnak elő, és bár általában csak néhány percig tartanak, azok számára, akik nem tudnak könnyen visszaaludni, komoly problémát jelenthetnek. Nagyon régen, amikor még elektromos világítás nem volt, az emberek természetes ritmusuk szerint ébredtek fel az éjszaka közepén, de ma már ez zavaró lehet. A gyakori éjszakai ébredések, ha nem sikerül visszaaludni, alvászavarokat jelezhetnek, mint például az alvási apnoe.

Dr. Michelle  Drerup szerint az érzelmi állapotunk is befolyásolja az alvás minőségét, hiszen az éjszakai ébredéskor tapasztalt szorongás tovább ronthatja az alvásunkat. A megoldás részben az lehet, hogy elfogadjuk ezeket az ébredéseket természetes jelenségként, és megpróbáljuk megérteni a testünk működését. Fontos, hogy tudatosak legyünk az alvás fontosságáról és az alvászavarok kezelhetőségéről, mivel ezek jelentős hatással vannak mindennapi életvitelünkre és egészségünkre.

(Borítókép: egy nő ágyban fekszik, aki nem tud vissza aludni a hajnali órákban. Illusztráció: Getty Images)