Halálos baktériumok horrorisztikus tulajdonságát fedezték fel nemrég a Washingtoni Állami Egyetem tudósai. A szakemberek megállapították, hogy bizonyos kórokozók a testben kialakuló bevérzések felé veszik az irányt, hogy egy, az emberi vérben megtalálható aminosavval táplálkozzanak, ezzel pedig halálos véráramfertőzést okoznak.

A Washingtoni Állami Egyetem (WSU) tudósai egy nem régi kutatás során azt vizsgálták, hogy mi hajtja a véráramfertőzéseket okozó leghalálosabb baktériumok némelyikét. A munkájuk során azt találták, hogy az egyes kórokozókat az emberi vérszérum, pontosabban az abban található szerin nevű aminosav vonzza. Arden Baylink, a WSU Állatorvosi Főiskolájának professzora és a kutatás szerzője, valamint a kollégái megállapították, hogy legalább háromféle ilyen baktérium létezik, 

a Salmonella enterica, az E. coli és a Citrobacter koseri.

Ezek a kórokozók a vérbe jutva egytől egyig halálosak, kifejezetten azokra nézve, akik valamilyen, gyakori bevérzésekkel járó gyulladásos bélbetegségben szenvednek.

A kutatók egy nagy teljesítményű mikroszkópos rendszer segítségével bélvérzést szimuláltak úgy, hogy mikroszkopikus mennyiségű emberi vérszérumot juttattak a rendszerbe, majd megfigyelték, ahogy a baktériumok a forrás felé vették az irányt. A kórokozók válaszreakciója hihetetlenül gyors volt, kevesebb mint egy percet vett nekik igénybe, hogy megtalálják a szérumot. Az emberi szervezetben ezután azonnal a véráramba is jutnak, halálos fertőzést okozva.

„Most hogy tudjuk, ezek a baktériumok hogyan képesek detektálni a vérforrásokat, a jövőben olyan gyógyszereket fejleszthetünk, amelyek képesek meggátolni a kórokozók ezen képességét”– mondta Siena Glenn, az egyetem doktorandusza és a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: ezek a jövőbeli készítmények számottevően javíthatnák azoknak a gyulladásos bélbetegségben szenvedő embereknek az életét és egészségét, akiknél nagy a véráramfertőzések kockázata.

(LADBible)

(Borítókép: Baktérium tenyésztés. Illusztráció: Getty Images)