Szalmonellával szennyezett ukrán csirkehús haladt át az országunkon nemrég, ám a magyar vásárlók biztonságban érezhetik magukat, ugyanis egy kormányrendelet szerint a szomszédos országból érkező baromfitermék nem hozható be hazánkba. Ettől függetlenül általánosságban érdemes odafigyelnünk vásárláskor azokra a jelekre, amelyek a csirkehús romlottságára utalhatnak.

Ahogy a világ más tájain, úgy hazánkban is rengetegen fogyasztanak csirkét, hiszen a különböző diéták, illetve a testedzők étrendjének is fontos alapanyaga. Miután a boltokban tonnaszám fordul meg a húsipari áru, így egyesekkel biztos előfordult már, hogy esetleg büdös, romlott csirkét vitt haza. Bár hazánkban nagyon szigorúak az élelmiszerügyi szabályozások, balesetek mindig előfordulhatnak, így érdemes tisztában lennünk néhány szemponttal, amelyeket megfigyelve könnyen kiszűrhetjük, ha romlott csirkével van dolgunk.

A színe

Vásárláskor először a csirke színe lehet árulkodó. A húsa ideális esetben halvány rózsaszínű, a felülete pedig fényes. Ha azonban a hús romlott, a színe szürkés árnyalatú, a felülete pedig tompa lesz.

A csomagolás

Amennyiben előre csomagolt árut veszünk, nagyon figyelmesen vizsgáljuk meg a csomagolás épségét. Ha az sérült, semmiképp se vegyük meg, illetve készítsük el a terméket.

Felesleges folyadék

Ha a húspultból vásárolunk és azt látjuk, hogy a tartályban felesleges folyadék gyűlt össze, az annak lehet a jele, hogy a hús vizet szívott magába hűtés közben, ami negatívan befolyásolhatja az ízét és textúráját.

A szag

Ha furcsa vagy savanykás szagát érezzük a húsnak, illetve érintésre kevésbé ruganyos az állaga, akkor semmiképp se vegyük meg a terméket. Amennyiben már megtettük és éppen főzés, sütés előtt állunk, akkor inkább dobjuk ki és menjünk el újra a boltba, ugyanis ilyen állapotban már biztosan nem friss hússal van dolgunk.

(Femcafé)

(Borítókép: Csirkehús. Illusztráció: Getty Images)