A H5N1 madárinfluenza vírus részecskéit fedezte fel nemrég a dobozos tejekben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA). A hatóság más szervezetekkel együtt további vizsgálatokat végez annak érdekében, hogy megállapítsa, veszélyt jelentenek-e ezek a termékek az emberi egészségre nézve.

Pánikba estek az emberek az Amerikai Egyesült Államokban, miután a helyi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) kedden bejelentette, hogy a bolti dobozos tejekben felfedezték a H5N1 madárinfluenza vírus részecskéit. A hatóság ugyan megállapította, hogy maguk a vírusok a pasztőrözési folyamat során elpusztultak, de más szervezetekkel együtt azt még vizsgálja, hogy a megmaradt vírusrészecskék veszélyt jelentenek-e az emberi egészségre.

Az FDA közleményében kiemelte: az Egyesült Államokban kereskedelmi forgalomba kerülő tej 99 százaléka pasztőrözött, ami elméletben garantálja a termékek biztonságát. A fogyasztókat egyúttal arra kérik, hogy ne fogyasszanak pasztőrözetlen vagy nyers tejet.

A hatóság továbbá felhívta az emberek figyelmét arra, hogy a madárinfluenza elsődlegesen a szarvasmarhákra jelent veszélyt, a betegség pedig több amerikai államban is terjed jelenleg. Az első eseteket Texasban és Kansasben regisztrálták, ám azóta már 30 különböző gazdaságban kimutatták a kór jelenlétét. A tüneteket tekintve a fertőzött állatok kevesebbet ettek, a tejük pedig besűrűsödött és elszíneződött. A kutatók vizsgálják, hogy miként terjedhet ilyen intenzíven a betegség.

(Femcafé)

(Borítókép: Dobozos tejet fogyasztó nő. Illusztráció: Getty Images)