Mindenki járt már úgy, hogy egy sorozat, vagy focimeccs nézése közben elbóbiskolt a kanapén. A szakértők szerint azonban jobb, ha figyelünk arra, hogy kikapcsoljuk a készüléket, mielőtt elaludnánk.

Valószínűleg sokan bóbiskoltak már el a kanapéjukon egy unalmasabb sorozat vagy mérkőzés nézése közben. Mivel ez egy gyakori jelenség, így a kutatók elkezdték vizsgálni, hogy milyen hatásai vannak annak, ha a televízió előtt alszunk el. Ehhez a tanulmányhoz 2003 és 2009 között több mint 43 ezer, 35 és 74 év közötti nőt követtek nyomon.

A tudósok négy különböző csoportba osztották a fényforrásokat: nincs fény, kis éjszakai lámpák, kinti fény és fény – írja a kiskegyed.hu a JAMA Internal Medicine Journalra hivatkozva.

A fényben alvás hizlal

A tanulmány szerint azok, akik mesterséges fényben aludtak el, azok a kísérleti alanyok hajlamosabbak voltak hízásra. 13 százalékuknál a BMI 10 százalékkal nőtt, a nők 17 százaléka körülbelül öt kilót hízott, nagyjából 22 százalékuk túlsúlyos lett, 33 százalékuknál pedig még elhízás is kialakult. 

Miért hízunk a fényben?

Önmagában nem hízunk attól, hogy mesterséges fényben alszunk el, azonban a folyamatosan változó fény, amit a televízió biztosít nyugtalanná teszi az alvásunkat, ami miatt kevésbé tudunk mélyen aludni. Ez a nem elég pihentető alvás az alattomos súlygyarapodás kiváltója. A nappali-éjszakai ritmusunk eltolódik, nagyobb lesz az étvágyunk, és a melatonintermelés is gátakba ütközik.

Mit tehetünk ellene?

Amennyiben azt érzi, hogy nagyon elnehezül a szeme, jobb, ha kikapcsolja a készüléket és ágyba bújik. A szakemberek pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a legjobban akkor járunk, ha a hálószobánkban egyáltalán nincs televízió, így nincs meg a kisértés arra, hogy bekapcsoljuk azt.

(Kiskegyed)

(Borítókép: Egy férfi a kanapén alszik. Fotó: GettyImages)