Számos, a herpesszel kapcsolatban terjedő tévhitre, valamint a betegséggel kapcsolatos tényekre hívta fel a figyelmet nemrég egy gyógyszertár. A bejegyzésben azt is elárulják, mivel tehetünk leghatékonyabban a tünetek kialakulásának megelőzése érdekében.

A herpeszvírus egy, a szervezetünkből kiirthatatlan kórokozó: ha egyszer elkaptuk, onnantól fogva az immunrendszerünk tartja kordában, ám ha az legyengül, a vírus előtör és újfent tüneteket okoz. A leggyakrabban a herpes simplex jelenti a gond forrását, amelynek két típusát, az ajakherpeszt és a nemi tájékon jelentkező genitális herpeszt különböztetjük meg. Az emberek többsége az első verzióval már gyerekként vagy tinédzserként találkozik, így felnőttkorra a lakosság nagy része már fertőzött. Az érintetteknek ugyanakkor csupán az egyötöde tapasztal tüneteket, amelyek általában fájó, égető hólyagok formájában jelentkeznek az ajkak körül. A herpesszel és annak kezelésével kapcsolatban számos tévhit terjed, ám fontos megjegyezni, hogy bárki, bármit is állít, a fertőzés nem gyógyítható. Erről és egyéb tévhitekről, valamint a herpeszről tudni érdemes tényekről nemrég a kismarosi Málnalevél Patika osztott meg egy átfogó infografikát a legégetőbb tudnivalókkal. Íme!

Tévhitek

  • A legtöbbünk rendszeresen herpeszes: bár az emberek 80 százaléka hordozó, csak a betegek 20 százalékánál jelennek meg időről időre a kellemetlen tünetek.
  • Csak gyerekként, fiatalon kapható el: a herpeszvírus kortól függetlenül terjed, akár csecsemők, de idős emberek is elkaphatják.
  • Csak fájdalmas hólyagok formájában jelentkezik: az ártalmatlan ajakhólyagocskáktól az életveszélyes agyhártyagyulladásig bármilyen komolyabb betegséget is előidézhet a vírus.
  • A citromlé és az ecet segíthet: ezek a savas alapanyagok csak kimarják, kiszárítják a bőrt, ezzel még fájdalmasabbá téve a tüneteket.

Tények

  • Kisebb sérülések is előidézhetik: például az ajkak harapdálása is herpeszkitöréshez vezethet.
  • Gyógyíthatatlan és kiirthatatlan: a különböző gyógykészítmények a vírus szaporodását állítják meg, kiirtani a szervezetből nem képesek. A herpesz egy idő után magától is elmúlik, ám ezek a szerek enyhíthetik a tüneteket és felgyorsíthatják a folyamatot.
  • Nem szabad leszedni a hólyagokat: a hólyagokban lévő folyadék fertőző, így nyomkodni és leszedni sem szabad azokat. Ha kapargatjuk, nehezebben is gyógyul, így a legjobb, ha megvárjuk, hogy maguktól leszáradjanak.
  • Vitaminbevitellel megelőzhető a kialakulások és enyhíthetők a tünetek: a C-vitamin részt vesz a fertőzések és vírusok ellen védő ellenanyagok és fehérvérsejtek termelésében, a cink pedig az immunrendszer egészségének fenntartásában és azoknak a vírusoknak az elpusztításában segít, amelyek kimerült állapotában támadják az embert.

(Borítókép: Herpesz egy férfi ajkán. Illusztráció: Getty Images)