Kevesen tudják, hogy bár ritka, de felnőttként is el lehet kapni a bárányhimlőt.

Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a bárányhimlő csak gyerekekre veszélyes, azonban ennek éppen az ellenkezője igaz: miközben a gyerekek könnyedén megbírkóznak a betegséggel, addig felnőtt korban a betegség lefolyása sokkal súlyosabb és gyakrabban vezethet komplikációkhoz. Alább ezeknek a veszélyeknek jártunk utána!

A bárányhimlő elsősorban gyerekek körében terjed, azonban felnőtteknél is előfordulhat. A betegséggel szemben azok védettek, akik gyermekként már átestek a fertőzésen, illetve jelentősen kisebb a fertőzés esélye azok körében, akik megkapták a bárányhimlő elleni védőoltást – mindenki más azonban okkal fél a felnőttkori bárányhimlőtől. 

Mi a különbség a felnőttkori és gyerekkori bárányhimlőben?

A felnőttek esetében nagyrészt ugyanazok a tünetek jelentkeznek, mint a gyerekeknél. A legtöbb esetben rossz közérzetre, lázra, ízületi fájdalmakra és a betegségre jellemző viszkető bőrkiütésekre panaszkodnak az érintettek. Felnőttek esetében azonban általában több hólyag képződik, mint gyerekeknél, illetve további különbség, hogy a felnőttek gyakrabban panaszkodnak súlyos betegségérzetre. További eltérés a magas láz, amely akár 39 fokig is felszökhet, illetve erős köhögés, fejfájás, mozgásproblémák, zavartság, ízületi fájdalom, hányinger, fáradékonyság és aluszékonyság is jelentkezhet.

Súlyos komplikációk is felléphetnek

Felnőttek esetében a bárányhimlő legnagyobb veszélyei mégsem a tünetek, hanem a különböző komplikációk.

Hozzávetőlegesen minden ötödik felnőttnél bárányhimlő okozta tüdőgyulladás lép fel, ami a legrosszabb esetben akár halálos kimenetelű is lehet.

Ebből a szempontból a várandós nők rendkívül veszélyeztetettek, valamiunt az esetükben további veszély, hogy megfertőzhetik a magzatot is, aminek következtében súlyos fejlődési rendellenességek és károsodások léphetnek fel.

A vírus a központi idegrendszerben is kárt tehet: egyensúlyzavarok és bénulások is felléphetnek, de az agyvelő- és az agyhártyagyulladás is lehet következmény. Ritka esetekben más testrészeinket, szerveinket is érintheti a betegség. A további szövődmények közt ott van az agyvelőgyulladás, valamint a máj- és hasnyálmirigy-gyulladás is. Ezen kívül a bárányhimlőn átesettek szervezetében a gyógyulást követően is maradnak bárányhimlő vírusok, melyek ott élnek az idegrendszer bizonyos területein.

Ezek aztán egyik pillanatról a másikra ismét aktiválódhatnak, aminek következményeként övsömör alakulhat ki.

(Borítókép: Bárányhimlős férfi. Illusztráció: mw-atp5/Getty)