Országos hiánycikk egy fontos vérnyomáscsökkentő gyógykészítmény hazánkban. A rossz hír, hogy a tabletta mással nem helyettesíthető, a betegeknek pedig nem szabadna abbahagyniuk a szedését.

Egy fontos vérnyomáscsökkentő gyógykészítmény országos hiányáról számolt be tegnap este az RTL Híradó. Mint közölték, Pest megyében van olyan patika, ahol már hónapok óta nem elérhető a tabletta, amelynek helyettesítő készítménye sincs. A gyógyszer hiányában a betegek  vérnyomás-ingadozást tapasztalhatnak és szívritmuszavaruk alakulhat ki.

Ennek a gyógyszernek a lényege, hogy folyamatosan kell szedni, nem szabad abbahagyni

– hívta fel a figyelmet a riportban Lőcsei Tamás, aki érintettként hónapok óta nem jut hozzá a  a Lokren elnevezésű vérnyomáscsökkentő gyógyszerhez . A készítményből több mint egy hónapja érkezett az utolsó szállítmány egy békéscsabai patikába is, amelyet az RTL stábja szintén felkeresett.

A receptre kapható gyógyszer hiánya a meleg időjárás beköszöntével még nagyobb problémát okozhat a betegeknek, a front ugyanis esetükben különösen megviseli a szervezetet.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közlése szerint áprilisban külföldi gyártási probléma miatt volt hiány a gyógyszerből, azóta azonban beérkezett hazánkba az új szállítmány, a készítmények kiszállítása pedig elindult.

(Borítókép: Vérnyomáscsökkentő gyógykészítmények. Illusztráció: Getty Images)