Ahogy a legtöbb ráktípusra, a bőrön jelentkező rosszindulatú elváltozásokra is igaz, hogy a korai felismerés életet menthet.

Bár a bőrrák diagnosztizálása egyértelműen orvosi feladat, de vannak figyelmeztető jelek, amelyeket önvizsgálat keretében mi is vizsgálhatunk.

A bőr rosszindulatú daganatait alapvetően két típusra osztjuk: melanómára és nem melanóma-típusúakra. A melanóma a bőr festékes sejtjeiből indul ki, gyakran meglévő anyajegyekből, de azoktól függetlenül is megjelenhet, és rendkívül agresszív betegség. A nem ide sorolható bőrdaganatok általában lassabban növekednek és a bőr felső rétegét érintik. Mindkét típus esetében érvényes, hogy nagyban javítja a gyógyulási esélyeket, ha időben felfedezzük.

A bőrrák korai felismerésének egyik legfontosabb záloga a rendszeres, lehetőleg havi önvizsgálat.

A havi önvizsgálat azt is lehetővé teszi, hogy ismerősek legyenek az anyajegyeink, észrevehessük, ha bármilyen változás mutatkozik. Amennyiben méretében, alakjában, színében, textúrájában megváltozik egy anyajegy, vagy ha vérzik, viszket, váladékozik, hámlik, esetleg gyanús, új bőrképletet észlelünk, mindenképpen fontos azt bőrgyógyásznak is megmutatni. A sok anyajeggyel rendelkezőknek nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy a napozást ne vigyék túlzásba. 

Az önvizsgálat azért is fontos, mert ennek során fedezhetjük fel a különböző elváltozásokat. Az úgynevezett ABCDE-kritériumrendszer azokat a jellemzőket foglalja össze, amelyeket érdemes megmutatni az orvosnak.

A = aszimmetria

A bőrképlet, az anyajegy formája nem szimmetrikus kör vagy ovális alakú.

B = border (határ, szegély)

Megváltozik az anyajegy formája, szegélye elmosódik, vagy éppen ellenkezőleg, kifejezetten éles határral különül el a bőrtől, esetleg a szélek mentén nyúlványok keletkeznek.

C = color (szín)

Az anyajegyek színe megváltozik, sötétedik vagy világosodik, részben vagy egészében több színt (fekete, barna, kék, rózsaszín, fehér) tartalmaz, esetleg világos udvar alakul ki az anyajegy körül.

D = diameter (átmérő)

Alapvetően a fél centiméternél nagyobb anyajegyek magukban hordozzák a veszélyt, de mindig orvoshoz kell fordulni, ha az anyajegy növekedésnek indul.

(Borítókép: Egy bőrgyógyász vizsgálja egy férfi anyajegyét. Illusztráció: AlexRaths/Getty)