A meleg idő beköszöntével többször előfordulhat, hogy az eddig használt vastagabb takaró alatt éjszakánként átizzadt pólóban ébredhetünk. Ellenben ha semmi sem indokolja a rendszeres alvás közbeni izzadást, komoly egészségügyi probléma is állhat a háttérben.

Az emberi test izzadással szabályozza a testhőmérsékletét, hogyha a környezet túl meleg. Ez történik éjszakánként is, ha túl magasra tekertük a fűtést, vagy nyáron nem tudunk ablakot nyitni, illetve légkondi sem gondoskodik a megfelelő hőfokról. A kutatók szerint az alvás ideje alatt eleve fontos, hogy hűvösebb környezetet teremtsünk a szobában, az ideális hőfok olyankor 18 Celsius-fok körüli, a 24 fok feletti érték pedig kifejezetten kerülendő.

Ha ennek a tanácsnak eleget tudunk tenni, ám az éjszakai izzadás továbbra is rendszeresen jelentkezik, akkor komolyabb egészségügyi problémára gyanakodhatunk, így annak felderítéséhez érdemes figyelni és feljegyezni egyéb tüneteinket is, mint például az indokolatlan és hirtelen fogyást, erős szívdobogás érzést, nem múló feszültséget, remegést, csökkenő étvágyat, folyamatos fáradtságot, duzzadt nyirokcsomókat, fájdalmat. Ha ezek közül többet is tapasztalunk, mielőbb forduljunk orvoshoz, 

a háttérben ugyanis egy új gyógyszer alkalmazása, a stressz, valamilyen fertőzés vagy gyulladás, de alvászavar, szív- és érrendszeri, valamint autoimmun betegség, szélsőséges esetben pedig daganatos elváltozás is állhat.

MIndenek előtt ugyanakkor érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat, ugyanis ha ezek betartásával elmúlnak az izzadásos tünetek, nagy valószínűséggel csak a hőmérséklettel és diszkomforttal volt a probléma.

  • egy ventilátorral keringesse a levegőt;
  • öltözzön vékonyabb, könnyebb ruhákba alváshoz;
  • használjon vékonyabb ágyneműt;
  • ne eddzen közvetlenül lefekvés előtt;
  • kerülje a túlzott alkoholfogyasztást elalvás előtt;
  • kerülje a fűszeres ételeket;
  • tartsa megfelelő szinten a testsúlyát.

(InStyleMEN)

(Borítókép: Izzadás miatt hűtőszekrényben alvó férfi. Illusztráció: Getty Images)