Köztudott, hogy az egészségi állapotunkról a bőrünk, hajunk, körmünk állapota egyaránt árulkodó lehet, de legalább ugyanennyire jelzésértékű a fanszőrzetünk is. Cikkünkben eláruljuk, mire figyelmeztethet minket az állapota.

Elvonatkoztatva a nemi tájékot érintő betegségektől, a fanszőrzetünk állapota számos más egészségügyi problémára, például a hormonháztartásunk felborulására figyelmeztethet minket. A hormonok az egész testünk működését befolyásolják, a hangulatunktól kezdve a termékenységen át az immunrendszer erősségéig. Ha a hormonháztartás egyensúlya felborul, elhízhatunk, fáradékonyak lehetünk és sokkal több haj, valamint szőr nőhet rajtunk a testünk minden pontján, így a nemi tájakon is.

Ha tehát a fanszőrzet hirtelen gyarapodását tapasztaljuk, érdemes hormonvizsgálatra mennünk!

Előfordulhat az is, hogy a fanszőrzet sötétebbé, erősebbé válik. Ez a jelenség tesztoszterontermelő petefészekrák vagy mellékvese-tumor meglétére utalhat, illetve az arcszőrzet elsötétülése és gyarapodása, pattanások, valamint a hajszálak elvékonyodása kísérheti. A szőrzet növekedését ezen felül bizonyos gyógyszerek, illetve olyan egészségi állapotok is okozhatják, mint például a policisztás ovarium szindróma (PCOS).

A PCOS további tünetei:

  • férfiakra jellemző kopaszodás
  • bajusz/szakáll területén erős szőrnövekedés
  • hasi elhízás
  • ciszták a petefészkekben
  • menstruációs zavarok
  • meddőség
  • zsíros, pattanásos bőr

Mindezek mellett a klimax eljövetelét is jelezheti a fanszőrzetünk állapota, a változókor elérésével ugyanis egyre kevesebb testszőr, illetve haj nő újra, emellett a meglévő szőrzet is elvékonyodik, valamint őszülni kezd.

Ha szőrtüszővel, befelé növekvő szőrszálakkal találkozunk a nemi tájékon, a probléma hátterében rosszul végzett gyantázás, borotválkozás, illetve epilálás is állhat, így érdemes odafigyelnünk arra, hogyha szőrtelenítést végzünk, azt helyesen tegyük. A hosszabb szőrzet rövidre vágása után használjunk bőrradírt, majd utána kezdjünk neki a borotválkozásnak, gyantázásnak. Végül nyugtató krémmel hidratáljuk az irritált bőrfelületet.

(EgészségKalauz)

(Borítókép: Félmeztelen férfi a takarója alá néz. Illusztráció: Getty Images)