Habár a palota cáfolta, hogy Károly királynak prosztatarákja lenne, vitathatatlan, hogy az Egyesült Királyság uralkodója prosztataműtéten esett át, amelyet követően rákos elváltozást fedeztek fel az orvosok. Bárhogyan is, a prosztata betegségei komoly egészségügyi problémát jelentenek, a rákosoknak pedig érdemes speciális diétát követniük. Erre vonatkozóan adtak tanácsokat nemrég szakemberek.

Az orvosok javallata szerint a helyes táplálkozásra minden férfinak érdemes odafigyelnie, ugyanis a prosztatarák megelőzésében az egészséges életmód fontos szerepet játszhat. Ha már megtörtént a baj, speciális diétával a gyógyulásért is sokat tehetünk. A legfontosabb, hogy az eredményes kezelés érdekében törekedjünk a testsúly normalizálására, az alultápláltság megelőzésére és a kezelések okozta mellékhatások étrendi terápiájára.

Táplálkozás a kezelés megkezdése előtt

Tanulmányok kimutatták, hogy a prosztatarák miatti halálozás kockázata a diagnózis idején az elhízott férfiak esetében több mint kétszerese, mint a normál testsúlyúak esetén. Hogy a rák áttétes lesz, arra már közel négyszer nagyobb esélye van az elhízottaknak. Mindebből kiindulva különösen fontos, hogy a prosztatarák kezelésének megkezdése előtt vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendet kövessünk, magas rosttartalmú, ugyanakkor alacsony cukortartalmú ételeket fogyasszunk. Javasolt továbbá a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Mindez lehetővé teszi, hogy a szervezet hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz, ezzel együtt hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához vagy eléréséhez. A helyes étkezés mellett természetesen a rendszeres testmozgás is fontos.

Táplálkozás a prosztatarák kezelése alatt

Az egyik legfontosabb szempont a kezelések megkezdését követően is az egészséges testsúly elérése és fenntartása. A betegek egy részénél ez a fogyást jelenti, azonban a kezelések alatt fokozottan kell figyelni arra, hogy ez ne legyen túl gyors, és ne járjon az értékes tápanyagok megvonásával. A fehérje megfelelő bevitele különösen fontos lehet egyes kezelések során, amit elegendő hal, tojásfehérje, sajt és hüvelyesek fogyasztásával érhetünk el. Azok esetében ugyanakkor, akiknél a betegség és a kezelések testsúlycsökkenéssel járnak, a fokozott kalóriabevitel is fontos. 

Prosztataműtét

Amennyiben valaki prosztataműtéten esett át, esetében a gyógyuláshoz elegendő fehérje és mikroelem fogyasztása szükséges. A mikroelemek azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyekből naponta néhány milligrammra vagy még annál is kevesebbre van szükségünk, és amelyeket a szervezetünk nem állít magától elő. Ezeknek a mikroelemeknek az étrendünkből kell származniuk, így a táplálék-kiegészítők helyett kiemelten fontos lehet például a vas- és cinktartalmú ételek, zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. 

Sugárkezelés

A sugárterápia emésztési problémákkal, például hasmenéssel és fokozott gázképződéssel járhat, így a panaszok ellen probiotikus készítmények ajánlhatók. Komolyabb panaszok esetén gyógyszerek alkalmazására is szükség lehet a mellékhatások csökkentése érdekében.

Hormonterápia

A hormonterápiás kezelés egyik mellékhatása lehet a csont-és izomtömegvesztés, amely ellensúlyozására magasabb (1000-1200 mg) kalcium és D-vitamin (>30 ng/ml) bevitel, illetve fehérjedús táplálkozás szükséges. Gyakori lehet a súlygyarapodás is, ami szénhidrátszegény diétával és fizikai aktivitással ellensúlyozható. A hőhullámok ellen a testsúlykontroll, a meleg italok és a túl fűszeres ételek kerülése javasolt. Jelentkezhet továbbá vérszegénység, ami miatt megfelelő mennyiségű vasfogyasztás, illetve a felszívódás javítása válhat szükségessé.

Kemoterápia

A kemoterápia mellékhatásként émelygést, szájsebeket és ízérzési változásokat okozhat, amelyek megnehezíthetik az evést vagy az ivást, ami gyors testsúlycsökkenéshez vezethet. Ha a szájsebek miatt nem tudunk eleget enni, próbáljunk meg pépes formában fogyasztani zöldségeket és húsokat. Turmixgéppel gyümölcsökből és zöldségekből egyaránt könnyen készíthető tápláló és könnyen fogyasztható étel. Olykor ilyen esetekben teljes értékű, magas energia- és kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú, fogyasztásra kész speciális folyékony tápszert írnak fel az onkológusok. Ezekkel megelőzhető a fokozott fehérje- és izomvesztés.

Bármilyen kezelést is kapjunk, fontos, hogy inkább többször keveset együnk a nap folyamán ahelyett, hogy egyszerre próbálnánk nagy mennyiségű ételt elfogyasztani. A fokozott folyadékbevitel lehetőleg tiszta vízzel történjen, de jó alternatíva lehet a leves, tea, tej vagy tejtermék, továbbá a sportitalok. A fémes szájíz ellen bátran fogyasztható menta, friss citrusfélék, rágógumi. Az ízlelés gyengülése esetén használható több fűszer.

Táplálkozás a kezelés után

A prosztatarák-kezelés befejezése után ugyanolyan fontos az egészséges táplálkozás és testsúly megőrzése, mint a kezelés előtt és alatt. A kezelés után továbbra is fontos, hogy betartsuk a diétát. Az egészséges táplálkozás csökkentheti a szívbetegségek, a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát is. A legújabb kutatások szerint az egészséges ételek megválasztása a prosztatarák kiújulásának kockázatát is csökkentheti. A szakértők a teljesség igénye nélkül a következők fogyasztását javasolják:

  • növényi alapú élelmiszerek,
  • sovány fehérje,
  • alacsony zsírtartalmú tejtermékek,
  • a feldolgozott élelmiszerek és vörös húsok kerülése.

(WEBBeteg)

(Borítókép: III. Károly király. Fotó: Getty Images)