Nap mint nap kitörölgetjük a szemünkből, azon azonban már kevésbé gondolkodunk el, hogy valójában mi az: a szemzugunkban reggelre sok esetben gyűlik össze a csipa, amely a szem kötőhártyájának sárgás váladéka. Hogy mitől keletkezik, arra egy idegtudós adott választ.

Andrew Huberman amerikai agykutató és idegtudós népszerű TikTok-csatornát vezet, amelyre rendszeresen tölt fel olyan tudományos tartalmakat, amelyek az átlagembereket is széles körben érdeklik. Ilyen volt az egyik legutóbbi felvétele is, amelyen a csipa keletkezésének okait magyarázza el.

Tudom, ez egy kicsit undorító. Az a sárga váladék valójában olyan halott baktériumok egyvelege, ameIyeket a szemünk az éjszakai alvás során leküzdött.

Szóval amikor reggel letörlöd ezt a váladékot, egy olyan háború áldozatait söpröd félre, amelyet alvás közben megnyertél” – fogalmazott videójában a szakember.

A Medical News Today és a Cleveland Clinic további részletezése szerint a reggelre a szemzugban összegyűlő váladék a baktériumokon kívül elhalt hámsejtek, szennyeződések, por, olaj és nyálka kombinációja. Amikor ébren vagyunk, akkor a pislogással megakadályozzuk, hogy mindezek kellemetlenséget okozzanak, ám alvás közben, amikor a szemünk csukva van, ezek az anyagok és élősködők felgyülemlenek, megdermednek, majd kiszáradnak. Így jön létre a csipa, amely bár undorító, szükséges folyamat ahhoz, hogy a szemünk tiszta és egészséges maradjon.

@hubermanfanpage Crust On Your Eyes #andrewhubberman #podcast #eyes #crust #usa ♬ original sound - Huberman Fan Page

Andrew Huberman TikTok-felvételére a követői különféleképp reagáltak. A videó alá egyebek mellett a következő kommentek érkeztek, egy esetben a kelleténél több információval.

  • „Még álmomban sem veszítek.”
  • „Győzelemmel indul a nap!”
  • „Amikor óvodás voltam, a teámba tettem.”

(LADBible)

(Borítókép: Egy férfi szeme. Illusztráció: Getty Images)