Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogyha nagyon betegek, akkor az antibiotikum mindenképpen javít az állapotukon, azonban ennél nagyobbat nem is tévedhetnének.

Az antibiotikumok feltalálása kétségkívül mérföldkő volt az orvostudomány történelmében, azonban manapság egyre több mindenre szedjük, noha közel sem mindenre jelentenek megoldást. 

Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, amelyek képesek felvenni a harcot a szervezetben megtelepedett baktériumokkal szemben. Sokan azért egyfajta csodagyógyszerként tekintenek rá, de van egy hatalmas félreértés ezekkel a gyógyszerekkel kapcsolatban:

az antibiotikum csak a baktériumokat képes megtámadni, ezért a különböző vírusos fertőzések ellen teljesen hatástalan. 

Sőt, az antibiotikumok  sajnos nemcsak a betegségeket okozó kórokozókat pusztítják el, hanem azokat a jótékony hatású baktériumokat is, amelyek az immunrendszerünk megfelelő működéséért is felelősek. Az összefüggést könnyű megtalálni: amennyiben nem bakteriális, hanem vírusos fertőzéssel van dolgunk, úgy az antibiotikum szedésével mindössze azt érjük el, hogy a gyógyszer a hasznos baktériumokat is elpusztítja, míg a vírus ellen hatástalan. Ezzel pedig még nagyobb teret adunk a betegség terjedésének. 

Mikor hatástalan az antibiotikum?

A különböző kórságokkal orvoshoz forduló betegek 80 százalékánál vírusos eredetű megbetegség áll fenn, míg mindössze 20 százaléka bakteriális fertőzés. A lázról is sokan még mindig azt gondolják, hogy az antibiotikum segít ellene. Ez azonban tévedés! Szinte kivétel nélkül vírusok a felelősek azért, ha megfázáskor lázasak leszünk.

Nagy kihívás a baktériumok rezisztensé válása

A széles körű alkalmazás vezetett ahhoz, hogy a baktériumok érzéketlenné váltak a különböző hatóanyagokkal szemben. Ez megnehezíti a fertőző betegségek sikeres kezelését: minél több ellenálló baktérium fejlődik ki, ez annál nehezebbé válik. Különösen a kórházakban jelentenek nagy kihívást ezek az úgynevezett multirezisztens baktériumok.

(Borítókép: Egy férfi gyógyszert vesz be. Illusztráció: MStudioImages/Getty)