A többszöri éjszakai vizelés, másnéven nocturia, egy gyakori probléma, amely számos ember alvását megnehezíti.

A gyakori éjjeli vizelés okai nagyon változatosak lehetnek, így nem mindig könnyű meghatározni, pontosan mi áll a hátterében. Alább a leggyakoribb okokat vettük számba, ha túlságosan gyakran kell éjjelente meglátogatnia a mosdót. 

Egy egészséges ember esetében éjszaka kevesebb vizeletet termel a szervezet, így normális esetben kényelmesen végig lehet aludni 6-8 órát anélkül, hogy éjjel meg kellene látogatnunk a mosdót. Amennyiben azonban éjszakánként rendszeresen többször fel kell kelnie, úgy érdemes megvizsgálnia a lehetséges okokat. 

Este fogyasztott italok

Az éjszakai vizelés legegyszerűbb oka, ha valaki túl sok folyadékot iszik lefekvés előtt. Ront a helyzeten, ha vízhajtó hatású, például alkohol- illetve koffeintartalmú italokat fogyaszt. Ezért a zavartalan alvás érdekében tanácsos lefekvés előtt egy-két órával már semmit sem inni, valamint kevesebb eséllyel kelünk fel éjszaka, ha lefekvés előtt kiürítjük a hólyagunkat. 

Húgyúti fertőzés, felfázás

Ez párosulhat égő, csípő érzéssel is. Kockázatát növeli az elégtelen folyadékbevitel, a rossz higiénia, és a szexuális partnerek gyakori váltogatása. Kezelés hiányában súlyos szövődményekhez vezethet, ezért mielőbb kezeltessük. 

A vese vagy a vizeletelvezetési rendszer zavara

Jelezhet a gyakori éjszakai vizelés húgyúti fertőzést is, netán krónikus vagy gyulladásos vesebetegséget is, ugyanis ezen betegségek kísérő tünete a szokásosnál gyakrabban jelentkező vizelési inger, ami éjszaka sem hagyja zavartalanul pihenni a beteget.

Anyagcsere-problémák

Emelkedett cukorszint, prediabétesz vagy kialakult cukorbetegség mellett többször érez szomjúságot, több folyadékot igényel a beteg, ezért gyakrabban jelentkezik vizelési ingere is, nappal és éjszaka egyaránt. Ennek megerősítésére vagy cáfolására érdemes laboratóriumi vizsgálatot kérni.

Daganatok

A női nemi szervek esetleges elváltozása, a méh- vagy a petefészekciszta illetve polip vagy daganat miatti megnagyobbodása megnövelheti a húgyhólyagra nehezedő nyomást, ami szintén gyakoribb vizelési ingerhez vezet. A férfiaknál a prosztata megnagyobbodása szűkítheti a húgycsövet, akadályozhatja a vizelet maradéktalan kiürülését, ami szintén gyakoribb, nehezen kontrollálható vizelési ingert eredményezhet.

Hormonhiány

Az idő múlásával szervezetünk kevesebb antidiuretikus hormont termel, ami kulcsszerepet játszik a folyadékmegtartásban. Ez a folyamat általában 40 éves kor felett kezdődik, komolyabb hatása 60-70 éves korban jelentkezik.

(Borítókép: Egy férfi szalad a mosdóba. Illusztráció: Peter Cade/Getty)