Egy pszichológus szerint a pánikrohamok megelőzésére irányuló hibás viselkedésminták, mint a testi jelek túlzott figyelése és az elkerülés, csak súlyosbítják a problémát.

„Sajnos azok a dolgok, amelyeket az emberek két pánikroham között tesznek a megelőzés jegyében, gyakran ahhoz vezetnek, hogy csapdába esnek miattuk a pánikrohamok ördögi körében. Éppen ezért a pánikrohamok megelőzésének kulcsa éppen az, hogy ne tegyünk olyasmit, ami felerősítené a problémát” – állítja Bonnie Zucker pszichológus a Psychology Today-ben megjelent cikkében.

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy az érintettek túlzottan figyelnek testi reakcióikra. A pszichológus szerint ez növeli a szorongást, különösen, ha az emberek okosórákat, pulzoximétereket vagy vérnyomásmérőket használnak arra, hogy monitorozzák egészségi állapotukat. A szakember szerint a megoldás az lenne, hogy kevésbé koncentráljanak a testi jelekre, és próbáljanak elvonatkoztatni a rohamok között.

Az elkerülési taktika szintén hibás megközelítés, amit sokan alkalmaznak. Bonnie Zucker elmondása szerint azok, akik kerülik azokat a helyeket vagy helyzeteket, ahol korábban pánikrohamot éltek át, csak tovább erősítik félelmeiket. Ehelyett javasolja, hogy fokozatosan próbáljanak meg szembenézni és hozzászokni ezekhez a helyzetekhez.

Bonnie Zucker pszichológus szerint azok a tárgyak, amelyeket magunknál hordunk, csak azért, hogy növeljék biztonságérzetüket – mint például szorongásoldó gyógyszerek vagy a talizmánok –, valójában csak tovább erősítik a pánikrohamoktól való félelmet. A szakember tanácsa az, hogy próbáljunk olyanok lenni, mint azok, akik nem szenvednek pánikrohamoktól, és fokozatosan szoktassuk le magunkat ezeknek a „biztonsági tárgyaknak” a használatáról.

A szakember hangsúlyozza, hogy a pánikrohamok kezelésének kulcsa a tudatos szembenézés a félelmekkel, a testi jelek túlértékelésének elkerülése, és a kihívások fokozatos elfogadása.

(Borítókép: egy szorongó nő. Illusztráció: Getty Images)