Egészségesebb, kevesebb energiát fogyaszt, sőt gyorsabb a szokványos eljárásoknál: az air fryer lassan minden háztartásban „kötelező” kellékké válik, ám ennek a csodaeszköznek is megvannak a maga veszélyei. Ha nem vigyázunk, könnyen megbetegedhetünk a rendszeres használata mellett.

Könnyen rosszullétet, sőt ételmérgezést is okozhatnak a forrólevegős fritőzök, eredeti nevükön air fryerek, ha nem tisztítjuk megfelelően azokat. A készülék hazánkban is egyre elterjedtebb, ugyanis zsiradékmentesen, gyorsan lehet a legkülönfélébb fogásokat elkészíteni benne. Amire azonban sokan nem gondolnak, hogy a tisztítása ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint egy szokványos sütőé. A legtöbben egyáltalán nem gondolnak arra, hogy alaposan áttisztítsák a konyhagépet, míg mások csak bizonyos időközönként teszik ezt meg. Élelmiszerbiztonsági szakértők figyelmeztettek, hogy mindkét gyakorlat rossz, ugyanis minden egyes használat után alaposan át kellene takarítani az air fryert, hogy megelőzzük a különböző szennyeződések okozta ételmérgezést, illetve egyéb rosszullétet.

Candess Zona-Mendola élelmiszerbiztonsági blogszerkesztő és jogi asszisztens elmondása szerint könnyen megtörténhet, hogy szalmonellával fertőzött csirkét sütünk az air fryerben. A baktérium 32 órán keresztül életben marad száraz felületen, így ha ennyi időn belül mást is készítünk a gépben, a kórokozó arra az ételre is nagy valószínűséggel rákerül.

„A korábbi ételmaradékok és az azokról származó baktériumok felhalmozódnak a kosárban, és megfertőzik az újonnan beletett ételt” – osztotta Zona-Mendola véleményét Janilyn Hutchings, az StateFoodSafety tanúsított élelmiszer-biztonsági szakembere. Kiemelte: nagyon fontos, hogy minden használat után alaposan kitisztítsuk a forrólevegős fritőzt. Erre az egyik legjobb módszer, ha mosogatószeres forró vizet használunk.

„Áztassa addig a kosarat, ameddig csak szükséges, így nem kell lesikálni a rásült ételmaradékokat. Mindössze három perc az idejéből és a légsütője tiszta, a pocakja pedig biztonságban lesz, nem mellesleg a konyhája sem fog bűzleni” – osztotta meg tippjeit Candess Zona-Mendola.

(LADBible)

(Borítókép: Air fryert használó férfi. Illusztráció: Getty Images)