A cukornak manapság számos alternatívája létezik, azonban érdemes ügyelni rá, hogy pontosan mit választunk. Bármi mellett is döntsünk, némely termék veszélyes lehet az egészségünkre, így kiemelten fontos a mértékletesség.

Legyen szó steviáról, eritritről, xilitről vagy a cukor bármilyen más alternatívájáról, érdemes mértékkel használni az édesítőket, mert komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak. Egy friss kutatásban szakemberek arra ez eredményre jutottak, hogy az egyik új generációs édesítő, a Neotame súlyos károkat okozhat az emberek bélrendszerében.

A Frontiers in Nutrition című folyóiratban publikált tanulmány a termék több potenciális veszélyére is felhívta a figyelmet. A cambridge-i Anglia Ruskin Egyetem és a Jahangirnagar Egyetem közös kutatása során megállapították, hogy

a Neotame rendkívül káros hatással van a bélrendszerre, amelynek az egyébként ártalmatlan baktériumait veszélyes kórokozókká alakítja át.

A tanulmány szerint az olyan édesítőszerekkel is érdemes vigyázni, mint a saccharin és az aszpartám, ugyanis hasonlóan káros hatásuk lehet. „Fontos, hogy az élelmiszer adalékanyagokat és a lehetséges negatív egészségügyi hatások mögötti molekuláris mechanizmusokat jobban megértsük” – hangsúlyozta a tanulmány kapcsán dr. Chichger, az Anglia Ruskin Egyetem professzora és a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: mivel az élelmiszeriparban széles körben használják az édesítőszereket, fontos azok potenciális kockázatainak megértése. A Neotame például számos élelmiszerben és italban megtalálható, valamint sok rágógumiban is jelen van, ezért a káros hatásai rengeteg embert érinthetnek.

(Femcafé)

(Borítókép: Édesítőszert kanalazó hölgy. Illusztráció: Getty Images)