Új kutatásban vizsgálták, hogy mely típusú emberekre jellemző túlnyomó többségben, hogy gyakorta vesznek ki betegszabadságot. A tudósok 26 európai országból közel 123 ezer ember adatait vizsgálták.

Nagyszabású kutatásban vizsgálták tudósok, hogy többségében mely típusú emberekre jellemző, hogy gyakran mennek betegszabadságra. A lehető legpontosabb eredmény érdekében 26 európai országból vizsgálta meg közel 123 ezer alany adatait a bécsi Institute for Advanced Studies (IHS) kutatóintézet egy kutatócsoportja, amely a kiértékelések során azt találta, hogy

jelentősen gyakrabban vesznek igénybe betegszabadságot a túlsúlyos vagy elhízott munkavállalók.

A súlyunkat a magasságunkhoz arányosító testtömegindex-értékek (BMI) szerint 25 felett beszélhetünk túlsúlyról és 30 felett elhízásról. Az új kutatás eredményei azt mutatják, hogy a túlsúllyal élők 12 százalékkal nagyobb valószínűséggel hiányoznak a munkából egészségügyi okok miatt, mint a normál súlyú dolgozók. A 30 és 35 közötti BMI-vel rendelkezők már 36 százalékkal, a 35 és 40 közötti értékkel bírók pedig 61 százalékkal nagyobb eséllyel megy táppénzre. A súlyosan elhízottak, vagyis a 40 feletti BMI-vel rendelkezők esetében ez az arány 147 százalék.

A kutatásból az is kiderül, hogy a súlyproblémákkal küzdő emberek nemcsak nagyobb valószínűséggel esnek ki többször a munkából, de nagyobb arányban vannak közöttük azok, akik évente legalább hét napot töltenek betegszabadságon. „Összességében a túlsúly és az elhízás számottevő hatást gyakorol a dolgozó népességre, ennél fogva pedig kihatással van a termelési veszteségekre és a gazdasági terhek növekedésére” – olvasható a jelentésben. 

A The Guardian cikke rámutat, hogy az Elhízástudományi Világszövetség (WOF) tavaly kiadott éves jelentése alapján a túlsúly és az elhízás 2020-ban 1 billió 960 milliárd amerikai dollár veszteséget okozott a világgazdaság számára, és ez az összeg az előrejelzések szerint 2035-re akár 4 billió 320 milliárdig is felkúszhat. Magyarországon a legutóbbi, 2019-es országos táplálkozási és tápláltsági felmérés (OTÁP) tanúsága szerint a felnőtt férfiak 77 és a felnőtt nők 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

(HáziPatika)

(Borítókép: Beteg férfi a kanapén. Illusztráció: Getty Images)