Régóta ismert, hogy a tejtermékeknek számos pozitív hatása van, egy új kutatás azonban egy eddig nem ismert előnyre is fényt derített.

Magyarországon nagyjából 300 ezer asztmás személyt tartanak számon, ráadásul egy 2019-es felmérés szerint évről évre 15-20 ezer beteggel bővül az ilyen betegségben szenvedők száma. Így nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen ételekkel tudjuk enyhíteni a tüneteket.

Egy csapat közel-keleti kutató a tejfogyasztás és az asztma közötti lehetséges kapcsolatot vizsgálta, a tudományos munkába pedig több mint 7 ezer alanyt vontak be.

A tejtermékek fogyasztása csökkentheti az asztmás tünetek előfordulását

– derül ki az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer Facebook-bejegyzéséből, amely a kutatásra eredményeiről számol be.

A kutatás eredményei szerint elsősorban a 3-14 éves serdülőknél van a legerősebb pozitív hatása a rendszeres sajt- és joghurtfogyasztásnak. Azoknál a serdülőknél, akik rendszeresen fogyasztottak tejtermékeket 42 százalékkal kisebb eséllyel fordultak elő asztmás tünetek azokhoz viszonyítva, akik soha, vagy csak alkalmanként fogyasztanak ilyen termékeket.

A tejtermékek prebiotikus aktivitása abból adódhat, hogy serkentik a jótékony baktériumok szaporodását a belekben, amelyek módosíthatják az immunválaszt, így védő hatásúak lehetnek az asztmával és az allergiákkal szemben.

(Borítókép: Asztmás férfi. Fotó: GettyImages)