Friss kutatások szerint a rémálmok és alvászavarok előre jelezhetik az autoimmun betegséget, mint például a lupusz kialakulását.

Kutatók egy új tanulmányban felfedezték, hogy az élénk rémálmok és hallucinációk fontos szerepet játszhatnak bizonyos autoimmun betegségek, így a lupusz korai felismerésében. David D'Cruz professzor, aki a Kings College London kutatója és a The Lancet orvosi folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője, arról számolt be, hogy a lupuszos betegek gyakran beszélnek neki rémálmaikról. Ő úgy véli, hogy ezek az álmok összefügghetnek a betegség aktivitásával.  

„Ez a kutatás bizonyítékot szolgáltat erre, és határozottan arra biztatunk több orvost, hogy kérdezzenek rá a rémálmokra és más, korábban szokatlannak hitt, de a szisztémás autoimmun betegségeknél valójában gyakori neuropszichiátriai tünetekre” – mondta D'Cruz.

A lupusz egy gyakori autoimmun betegség, amely során az immunrendszer tévedésből saját szöveteinket és szerveinket támadja meg.

Ennek következményeként gyulladás alakul ki többek között az ízületekben, a bőrön, a vesében, a vérsejtekben, az agyban, a szívben és a tüdőben.

A tanulmány keretében 676 beteget és 400 orvost vontak be a felmérésbe. Ezenkívül a kutatók mélyreható interjúkat készítettek 69 olyan beteggel, akik szisztémás autoimmun betegségekben, mint például lupuszban szenvednek, valamint 50 orvossal, aki ezeket a betegségeket kezelik. 

A kutatás szerint a résztvevők mintegy 60%-a tapasztalt zavart alvást, és ezek közül egyharmaduk már több mint egy évvel a lupusz diagnosztizálása előtt észlelte ezeket a problémákat. Emellett a betegek körülbelül egyharmada számolt be hallucinációkról is, amelyek 85%-uk szerint a betegség kezdete után jelentkeztek, gyakran olyan témákban, mint a csapdába esés vagy a zuhanás.

A rémálmok és egyéb neuropszichiátriai tünetek, mint a hallucinációk, fontos előjelek lehetnek

– mondja D'Cruz. 

„Ezeket a tüneteket gyakran tévesen csak pszichiátriai problémáknak tekintik, pedig valójában súlyos, gyulladásos betegségeket jelezhetnek előre” – tette hozzá D'Cruz. 

A kutatás eredményei arra ösztönzik az orvosokat, hogy különös figyelmet fordítsanak azokra a betegekre, akik rémálmokkal és alvászavarokkal küzdenek, mivel ezek a tünetek segíthetnek a lupusz és más hasonló autoimmun betegségek korai felismerésében.

(Borírtókép: egy sötét bőrű nő fekszik az ágyban, kezeivel eltakarva az arcát. Fotó: Getty Images)