Vaj vagy margarin nélkül szinte el sem tudjuk képzelni, hogy szendvicset készítsünk, azt meg pláne nem, hogy ezt a hozzávalót egy egész nemzet kihagyja. Nemrég egy Párizsban élő amerikai influenszer fejtette ki, hogy a tengerentúlon miért nem divat a vaj szendvicsben való felhasználása.

Őszinte meglepettséggel tette közzé egyik legújabb TikTok-videóját egy amerikai influenszer, Amanda Rollins, aki Párizsban élve azt tapasztalta, hogy a franciák – hasonlóan hozzánk – vajjal kenik meg a szendvicsüket.

„Amit ők csinálnak, az olyan, mint egy klasszikus szendvics: sonka, sajt és vaj. Szó szerint, csak kenik rá – nincs majonéz, nincs mustár, csak vaj" – ecseteli a videóban. Hozzáteszi, hogy bár sok honfitársa ezt „undorítónak” találhatja, valójában nagyon finom. És hogy ezen miért lepődnek meg az amerikaiak? Részben azért, meg ők főleg valamilyen mártással, majonézzel vagy mustárral, illetve mogyoróvajjal kenik meg a szendvicseket, vajat pedig valójában azért nem használnak, mert a lazább szabályozás miatt a csokoládéhoz hasonlóan a legtöbb vaj sem megfelelő minőségű.

Az európai vajnak magasabb vajzsírszázalékot kell tartalmaznia, mint az amerikainak, ezek a plusz százalékok pedig rengeteg ízt adnak hozzá.

Az amerikai vajat javarészt főzéshez és sütéshez készítik, ha pedig a fogyasztók nem keresik a jobb minőségű terméket, akkor a silányabb produktumok nem sokat adnak hozzá egy szendvicshez.

@americanfille Beurre it up baby 🧈😂 #frenchculture #frenchpeople #jambonbeurre #parisien ♬ original sound - Amanda Rollins

(Today

(Borítókép: Vaj kenyéren. Illusztráció: Getty Images)