Egy bélfertőzést okozó baktérium képes arra, hogy spóráit védőburokba zárja, így túlélje a főzést.
A rizs és tészta esetében érdemes vigyázni a fogyasztást illetően. Sokak szerint a főzés másnapján fogyasztva akár súlyos betegséget is okozhatnak. Amennyiben azonban megfelelően megfelelően tároljuk az ételt, úgy nem eshet bajunk.
Akár veszélyes is lehet a maradék rizs elfogyasztása
A Bacillus cereus nevű baktérium számos ételben megtalálható, ugynakkor leggyakrabban a rizsben található meg. Ez a baktérium igencsak szívós, így nem pusztítható el pusztán főzéssel. Képes ugyanis arra, hogy spóráit egy védőburokba zárja, ezzel túlélve a főzési folyamatot. Amint az elkészült rizs ismét szobahőmérsékletre hűl, újra szaporodni kezd a baktérium, amely komoly betegséget is okozhat: szédülést, hányást vagy hasmenést is tapasztalhatnak a betegek.
A fertőzés elkerülése végett a legegyszerűbb, ha a főzés után nem hagyjuk szobahőmérsékleten a kifőtt rizst. A Bacillus cereus 4 és 60 Celsius-fok közti hőmérsékleten érzi magát a legjobban, ekkor szaporodik,
ezért a rizs- és tésztamaradékot ajánlott két órán belül vagy még hamarabb lefagyasztani.
Amikor pedig elővesszük a korábban eltett ételt, gondoskodjunk róla, hogy legkevesebb 75 Celsius-fokra melegítsük fel.
(Borítókép: Rizs főzés közben. Illusztráció: Grace Cary/Getty)