Egy új kutatás szerint a C-vitamin szedése elősegítheti a daganatok növekedését és terjedését, ezért a rákos betegeknek érdemes óvatosnak lenniük.

Sokan azt gondolják, hogy a C-vitamin csak jót tehet, különösen az immunrendszer erősítésében. Egy friss kutatás szerint azonban a daganatos betegek számára nem ajánlott a túlzott fogyasztása, ugyanis a többi antioxidánssal együtt javítja például a tüdődaganatok vérellátását, ami gyorsítja a káros sejtek növekedését és az áttétképzését.

A stockholmi Karolinska Intézet kutatói Martin Bergö vezetésével arra jutottak, hogy az antioxidánsok olyan folyamatokat indítanak el a szervezetben, amelyek új erek képződéséhez vezetnek a daganatokban. Ez azért veszélyes, mert ezek az erek táplálják a daganatot, elősegítve annak növekedését és terjedését.

„Eredményeink szerint az antioxidánsok egy olyan mechanizmust serkentenek, amelynek hatására új erek képződnek a daganatban" – mondta Martin Bergö, a stockholmi Karolinska Intézet Biológiai Tudományok és Táplálkozástan Tanszékének tanára, az Intézet alelnöke és a Journal of Clinical Investigation szakfolyóiratban publikált kutatás vezetője.

Ez meglepő, hiszen korábban azt gondoltuk, hogy az antioxidánsok védenek a daganatokkal szemben

– mutatott rá a szakember. Az antioxidánsok, mint például a C- és E-vitamin, ugyan semlegesítik az oxigéntartalmú szabadgyököket, amelyek károsíthatják a szervezetet, de a túladagolásuk komoly problémákat okozhat. Bergö szerint a normál ételekben található antioxidánsoktól nem kell tartani, de a többletbevitel veszélyes lehet, különösen a daganatos betegek számára.

„A legtöbb embernek nincs szüksége extra antioxidánsokra. Sőt valójában ártalmasak lehetnek a daganatos betegeknek és azoknak, akiknél fokozott a rák kialakulásának kockázata” – tette hozzá Bergö.

Bergö és csapata kimutatta, hogy a C- és E-vitamin felgyorsíthatja a tüdődaganatok növekedését és terjedését.

A folyamatban egy BACH1 nevű fehérje játszik kulcsszerepet, amely akkor aktiválódik, amikor a sejtekben csökken az oxigén-szabadgyökök mennyisége. Ez történhet extra antioxidáns bevitel vagy spontán mutációk miatt is. A kutatók bizonyították, hogy a BACH1 aktiválása új erek képződéséhez vezet, amely táplálja a daganatokat. Az is kiderült, hogy az érképződés normál oxigénszint mellett is elindulhat.

Az angiogenezisgátló szerek hatását számos klinikai vizsgálatban értékelték, de az eredmények nem mindig feleltek meg a várakozásoknak

– mondta Ting Wang, a kutatás egyik doktorandusza. „A tanulmányunk lehetőséget nyújt arra, hogy hatékonyabban gátoljuk a daganatok érképzését. Azok a betegek, akiknek a daganata nagy mennyiségű BACH1-et tartalmaz, jobban reagálhatnak ezekre a kezelésekre.”

A kutatók széles skálájú sejtbiológiai módszereket alkalmaztak és főként a tüdődaganatokra fókuszáltak emberi páciensekből származó daganatsejt-tenyészetek tanulmányozásával. Ezen kívül egérmodelleket és emberi emlő- és vesedaganatokat is vizsgáltak.

„A következő lépésben azt kell részletesen megvizsgálnunk, miként szabályozza az oxigén és a szabadgyökök szintje a BACH1 fehérjét, majd folytatjuk az eredményeink gyógyászati jelentőségének értékelését” – mondta Ting Wang.

(JCI)

(Borítókép: Egy nő, aki C-vitamint szed be. Illusztráció: Getty Images)