Új kutatásban bizonyították tudósok az összefüggést a köröm egy apró elváltozása és a rákra való hajlam között. Az eredményeik kulcsfontosságúak lehetnek a daganatos betegségek korai észlelésében.

Magyarországon 2022-ben 30 ezer 456 személy halt meg valamilyen rosszindulatú daganatos betegség miatt. Esetükben talán életmentő lehetett volna az a felfedezés, amelyet nemrég tettek tudósok a rákra való hajlam kutatása közben. Mint kiderült, a körmünk egy apró, jelentéktelennek tűnő, ám annál specifikusabb elváltozása egyértelműen jelezheti, ha nagyobb eséllyel alakul ki nálunk valamilyen daganatos megbetegedés.

A körmökön egy, a körömágytól a körömhegyig futó sötét vonal, vagyis a melanonychia megjelenése egy olyan szindróma tünete lehet, amely növelheti a rák kialakulásának kockázatát.

A csík színe általában barna vagy fekete, ám az elváltozást valamilyen trauma vagy terhesség is okozhatja. A sötétebb bőrszínnel rendelkező embereknél szintén nagyobb valószínűséggel alakulnak ki az ilyen vonalak a körmön. Mindettől függetlenül az ilyen elszíneződéseket minden esetben érdemes alaposan kivizsgáltatni, a legújabb tanulmányok szerint ugyanis az úgynevezett BAP1 mutáció jele lehet, amely a melanocitás daganatokra, mesotheliomára és egyéb tumorokra való hajlammal hozható kapcsolatba.

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szerint a ritka szindrómát egy olyan génmutáció okozza, amely egy, a rák kialakulását gátló gént érint. Ennek következtében nő a bőrt, szemet, vesét, illetve a mellkast és a hasat bélelő szöveteket érintő daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata. Ezek a daganatok bármely életkorban kialakulhatnak és gyorsan nőnek, fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden mutációval rendelkező személynél alakul ki rák. Jóindulatú daganatok is előfordulhatnak.

Szintén a rákra való hajlamot jelzi a köröm alatt növekvő kis megvastagodott terület egy fehér vonallal, valamint a következő elváltozások:

  • a köröm kiemelkedése a körömágyból,
  • vörösség és duzzanat a köröm körül,
  • szabálytalan pigmentáció (például zöld vagy fekete szín),
  • a köröm körüli bőr elszíneződése,
  • repedések vagy deformitások.

Meglepő módon a köröm elváltozásai arról is árulkodhatnak, hogy az eddig említetteken túl fennáll-e a tüdőrák kialakulásának kockázata, a körmök csomósodása ugyanis a betegség korai figyelmeztető jelének tekinthető. A púposodással gyakran összefüggésbe hozható rákos megbetegedések szintén a tüdőrák, illetve a mezotelióma, vagyis a belső szervek felszínét borító hártyát, jellemzően a mellhártyát, olykor tüdőt, szívet és hashártyát érintő daganatos megbetegedések. A köröm púposodása továbbá gyakori tünete lehet a szívvel vagy tüdővel kapcsolatos egyéb egészségügyi problémáknak, valamint az olyan betegségeknek, mint a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség.

(LADBible)

(Borítókép: Egy, a körmeit nézegető férfi. Illusztráció: Getty Images)