Egy újonnan felfedezett molekula segíthet az Alzheimer-kór korai felismerésében, még mielőtt a tünetek megjelennének.

Az Alzheimer-kór egy rettegett betegség, amely jelenleg gyógyíthatatlan. Nemrég azonban a tudósok egy izgalmas felfedezést tettek, amely reményt adhat a korai diagnózisra és a betegség lelassítására.

A Katalóniai Biomérnöki Intézet (IBEC) és a Barcelonai Egyetem kutatói egy miR-519a-3p nevű molekulát találtak, amely már a tünetek megjelenése előtt jelezheti a betegséget.

„Jelenleg az Alzheimer-kórt csak a tünetek megjelenése után diagnosztizáljuk, amikor már komoly kognitív károsodás van. Ez az új molekula segíthet korábban és pontosabban felismerni a betegséget” – mutatott rá José Antonio del Río, az IBEC idegkutatója.

A mikroRNS-ek, mint a miR-519a-3p, kis molekulák, amelyek segítenek a sejteknek a fehérjetermelés szabályozásában. Stabilak és könnyen kimutathatók a testnedvekben, ezért ideálisak a betegségek korai felismerésére.

A miR-519a-3p különösen az úgynevezett celluláris prionfehérje (PrP C) termeléséhez kapcsolódik, amely az Alzheimer-kór korai szakaszában nagyobb mennyiségben van jelen. 

„Fontos, hogy biztosak legyünk benne, hogy a molekula mennyiségének növekedése csak az Alzheimer-kórra jellemző, és nem változik más neurodegeneratív betegségek esetén” – tette hozzá Rosalina Gavín, az IBEC egy másik kutatója.

Hogy erre is választ találjanak, a tudósok összehasonlították a miR-519a-3p szintjét a molekula más betegségek, például a Parkinson-kór esetén tapasztalt szintjével és megerősítették, hogy annak változása kizárólag az Alzheimer-kórra jellemző.

A következő lépés, hogy különböző betegcsoportok vérmintáiban is validáljuk ezt a molekulát, hogy használhassuk az Alzheimer-kór korai diagnosztizálására

– mondta Dayaneth Jácome, az IBEC kutatója.

Ez az új felfedezés hatalmas lépés lehet az Alzheimer-kór korai felismerésében és kezelésében, és megnyithatja az utat a betegség jobb megértése és hatékonyabb kezelése felé. Az eredményeket a Biochimica et Biophysica Acta - Molecular Basis of Disease című folyóiratban tették közzé.

(Science Alert)

(Borítókép: Egy agyi röntgenfelvételt mutató táblagép. Illusztráció: Getty Images)