Négy fő alvásmintát azonosítottak tudósok egy új kutatásban, amelyben azt is megállapították, hogy ezek a minták hogyan befolyásolják az emberek hosszú távú egészségét. A tanulmányt a Psychosomatic Medicine című szaklapban közölték.

Összesen 3 ezer 700 résztvevőtől gyűjtöttek adatot a  Penn State University kutatói, hogy rájöjjenek az általános egészségi állapot és az alvás közötti mélyebb összefüggésekre. A kutatásukban 10 év különbséggel jegyezték fel az alanyok alvási szokásait és a krónikus egészségügyi állapotukat.

Az eredmények alapján a csapat égy különböző alvási mintát azonosított, ezek a jó alvók, hétvégi felzárkózó alvók, álmatlanságban szenvedő alvók és a szundikálók.

Mint azt megállapították, a kutatásban részt vevők több mint fele álmatlanságban szenvedő vagy szundikáló volt, ezek azonban az egészségre nézve nem megfelelő alvásminták. Akik például a teljes 10 éves időszak alatt álmatlanságban szenvedtek, sokkal nagyobb valószínűséggel szembesültek szív- és érrendszeri betegségekkel, cukorbetegséggel, depresszióval és gyengeséggel. Azoknál, akik gyakran szundikáltak napközben, megnőtt a cukorbetegség, a rák, illetve az állandó gyengeségérzet kialakulásának kockázata.

A kutatók megjegyezték, hogy az alacsonyabb iskolai végzettségűek és a munkanélküliséggel küzdő személyek nagyobb valószínűséggel küzdenek álmatlansággal, míg azok, akik délutáni szundikálással próbálják kompenzálni az alváshiányt, többnyire az idősebb felnőttek és a nyugdíjasok közül kerülnek ki. Habár a kutatás eredményei szerint az életkörülmények hatással vannak az emberek alvási szokásaira, azokon az alanyok – különösen az álmatlanok és a szundikálók – aligha változtattak a vizsgált 10 év alatt.

„Ezek az eredmények arra utalhatnak, hogy nagyon nehéz megváltoztatni az alvási szokásainkat, mivel azok beágyazódnak az általános életmódunkba. Ezen kívül azt is mutathatják, hogy az emberek még mindig nincsenek tisztában az alvás fontosságával és a helyes alvásegészségügyi magatartásformákkal. Éppen ezért nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk a lakosság felvilágosítása érdekében, hiszen számos alváshigiénés magatartásforma létezik, amelyeket az emberek megtehetnek az alvásuk, és így az egészségük javítása érdekében: például hogy nem használnak mobiltelefont az ágyban, rendszeresen sportolnak, illetve késő délután kerülik a koffeint – magyarázta Soomi Lee, a kutatás vezetője.

Mint ismert, a szakemberek és a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok általában azt javasolják, hogy a felnőttek legalább hét órát aludjanak éjszakánként, ám ennek betartásával hazánkban is rengetegen küzdenek. A Magyar Alvás Szövetség és a JYSK egy 2023-as kutatása szerint tízből hat magyar rosszul alszik éjszaka, a nők pedig sokkal több és súlyosabb alvási problémával küzdenek, mint a férfiak – írta korábban a Magyar Nemzet.

(New York Post)

(Borítókép: Alvó férfi. Illusztráció: Getty Images)