Komoly egészségügyi problémát okozhatnak hosszú távon a tetoválások – derült ki egy nemrégi reprezentatív kutatásból. A tudósok összesen 11 ezer 905 személy adatait vették górcső alá.

Vészjósló eredménye született egy nemrégiben végzett kutatásnak, amelyben tudósok azt vizsgálták, hogy a tetoválások hosszú távon hogyan hatnak az egészségünkre. Christel Nielsen, a svéd Lund Egyetemen készült tanulmány vezetője elmondta, hogy a 11 ezer 905 alany adatai alapján végzett kutatás eredményei szerint a tetoválások megléte hajlamosabbá tehet a limfóma kialakulására.

A limfóma egy komplex rákos megbetegedés, amely a limfociták nevű fehérvérsejtek rendellenes növekedésének eredményeként alakul ki, tehát a vérrák egy fajtája.

Christel Nielsen a kutatás kapcsán elmondta, hogy elsőként a lakossági nyilvántartás alapján limfómával diagnosztizált betegeket azonosítottak, majd összehasonlították őket egy azonos nemű és korú, de limfóma nélküli kontrollcsoporttal. A vizsgálatban résztvevőknek az életmódjukat érintő kérdésekre kellett válaszolniuk, többek között, hogy tetováltak-e vagy sem.

A vizsgált 11 ezer 905 személy közül 2 ezer 938-an szenvedtek limfómában 20 és 60 év közötti korukban. Huszonegy százalékuk (289 fő) tetovált volt. A 8967 főből álló kontrollcsoporthoz tartozóknak ezzel szemben 18 százaléka (735 fő) volt tetovált.

Az eredmények alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy a tetoválások mérete növelheti limfóma kialakulásának kockázatát, az ugyanakkor nem számít, hogy a tetkó a testen hol helyezkedik el. Ezzel szemben hangsúlyozták, hogy az eredmények megerősítéséhez további kutatásokra van szükség és senkit sem lebeszélni szeretnének a tetoválásokról.

„Miután figyelembe vettük az egyéb releváns tényezőket, például a dohányzást és az életkort, azt találtuk, hogy a tetováltak körében 21 százalékkal magasabb volt a limfóma kialakulásának kockázata. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a limfóma ritka betegség és hogy az eredményeink csoportszinten érvényesek. Ezeket az eredményeket most más tanulmányokban kell ellenőrizni és tovább vizsgálni, amely kutatások már folyamatban vannak. Azt már tudjuk, hogy amikor a tetoválótinta a bőrbe kerül, a szervezet azt valami idegennek érzékeli, aminek nem kellene ott lennie, és az immunrendszer aktiválódik. A tinta nagy része a bőrből a nyirokcsomókba kerül, ahol lerakódik” – magyarázta a szakember. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az emberek valószínűleg továbbra is ki szeretnék majd fejezni az identitásukat a különböző tetoválásokkal, így nagyon fontos, hogy a társadalom gondoskodni tudjon arról, hogy ez biztonságos legyen.

„Az egyén számára jó, ha tudja, hogy a tetoválás hatással lehet az egészségére, és hogy orvoshoz kell fordulnia, ha olyan tüneteket tapasztal, amelyekről úgy gondolja, hogy összefüggésben lehetnek a tetoválással” – hívta fel a figyelmet Christel Nielsen.

(LADBible)

(Borítókép: Tetovált férfi. Illusztráció: Getty Images)