Örök kérdés, hogy reggeli előtt vagy után mossunk-e fogat? Sokan képtelenek elképzelni, hogy ébredés után ne rohanjanak egyből a fürdőbe és varázsolják frissé a leheletüket, míg másoknál az élvez prioritást, hogy ne zabszemmel a foguk között induljanak munkába. Na de kinek van igaza? Szakértő válaszolt!

Hiánypótló TikTok-videót tett közzé nemrég egy essexi fogorvos, Anna Peterson, aki a felvételen végre eldönti az örökös vitát arról, hogy reggeli előtt vagy után kell-e fogat mosnunk. A szakember korábban már megtanította a nézőit arra, hogy soha ne használjanak szájvizet közvetlenül fogmosás után, ám hogy pontosan mikor is érdemes megmosnunk a fogunkat, azt csak nemrég árulta el.

Mint arra felhívta a figyelmet, nem szabad várnunk a reggeliig, ébredés után azonnal a fürdőszobába kell, hogy vezessen az utunk!

„Ennek két oka van” – kezdi magyarázatát a TikTok-videóban. „Amikor reggelizel, a szád savassá válik. Így ha reggeli után mosol fogat, a savat belesikálod a fogaidba, koptatva ezzel a fogzománcot. Ehhez képest, ha reggeli előtt végzed el ezt a tevékenységet, az megvédi a fogaidat bármitől, amit aztán eszel” – részletezte a fogorvos.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a fogmosás ideiglenesen puhítja a zománcot, így utána érdemes nagyjából fél órát várni az evéssel, este pedig az utolsó étkezés után is ugyanennyi időt érdemes várni a fogmosással.

(LADBible)

(Borítókép: Reggel fogat mosó férfi a kislányával. Illusztráció: Getty Images)