Az articsóka nem csak finom, hanem számos egészségügyi előnyt is kínál, amitől igazán érdemes rendszeresen fogyasztani ezt a kevésbé ismert zöldséget.

Az articsóka fogyasztása már az ókori Görögország óta népszerű, különösen a mediterrán országokban kedvelik. Magyarországon azonban még mindig kevésbé ismert, és sokan csupán dísznövényként tekintenek rá. Pedig az articsóka számtalan jótékony hatással bír az egészségünkre, így érdemes lenne gyakrabban beépíteni az étrendünkbe.

Az articsóka kiváló forrása a polifenoloknak, amelyek gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásairól ismertek. Ezen kívül gazdag flavonoidokban is, amelyek antioxidáns tulajdonságaikkal védik a sejteket a károsodástól.

Ez a zöldségféle és gyógynövény rengeteg további gyógyhatású vegyületet, ásványi anyagot tartalmaz, így kiváló választás lehet a fogyni vágyók számára is.

Érdemes megjegyezni, hogy az articsóka csak bizonyos részei fogyaszthatók. Az úgynevezett szív a legízletesebb része, amit konzervben is kapható, de a bimbóhoz közvetlenül illeszkedő levelek alsó, húsos részeit is élvezettel fogyaszthatjuk. A külső, kemény levelek azonban nem ehetők.

A konyhában az articsóka rendkívül sokoldalúan felhasználható: előételként kínálható, beletehetjük salátákba, szószokba, sőt, akár pizzafeltétként is remek.

Habár konzervált formában is kapható, a friss articsóka íze és tápanyagtartalma messze felülmúlja a tartósított változatot. Ahhoz, hogy kihasználjuk az egészségügyi előnyeit, érdemes tehát a friss zöldséget választani.

Tehát, ha szeretnénk egészségesen táplálkozni és közben valami új ízeket is kipróbálni, az articsóka tökéletes választás lehet. Nem csak finom, de segít megőrizni egészségünket is, miközben változatossá teszi étrendünket.

(Borítókép: Articsóka a tálban. Fotó: Getty Images)