A tojás gazdag tápanyagforrás, de vajon mennyi tojás fogyasztása egészséges naponta? Itt van, amit tudnia kell a tojások hatásairól a szervezetére.

A tojások rendszeres fogyasztása a reggeli rutin része lehet sokunk számára, de gyakran felmerül a kérdés, hogy ez mennyire egészséges. A tojás tápanyagokban gazdag: kalcium, vas, foszfor és számos más vitamin és ásványi anyag található benne, ami létfontosságú a szervezet számára.

Azonban a tojás magas koleszterintartalma miatt érdemes tudni, hogy naponta maximum két tojást ajánlott fogyasztani.

A tojásban lévő koleszterin egy tojás esetében körülbelül 185 milligramm, ami közelít a napi ajánlott 300 milligrammos határértékhez. Több mint két tojás fogyasztása már túllépheti ezt a mennyiséget, ami hosszú távon egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Különösen azoknak, akik testépítéssel foglalkoznak, és hajlamosak több tojást fogyasztani a fehérjetartalma miatt, érdemes figyelemmel lenniük a mértékletességre.

Ha valaki mégis több tojást eszik egy nap, ez fokozhatja a koleszterin szint növekedését, ami a test hőtermelését is növelheti, kellemetlen érzeteket okozva ezzel a gyomorban. Hosszú távú túlfogyasztása nem ajánlott, de alkalmanként, ha nem napi szinten eszünk tojást, megengedhető, hogy néha többet is fogyasszunk.

A tojásfogyasztásnak azonban számos előnye is van. Erősíti az immunrendszert, különösen télen, amikor nagyobb a megfázások és egyéb fertőzések kockázata.

Kutatások szerint a napi tojásfogyasztás csökkentheti a fertőzések kialakulásának esélyét. Emellett a tojás segíthet a fogyásban is, mivel hosszabb ideig érezteti az emberrel, hogy jóllakott.

A tojás D-vitamin tartalma pedig különösen hasznos a téli depresszió elleni küzdelemben.

A tojásban található B-vitamin segíti a vörös vérsejtek termelését, így csökkenti a vérszegénység kockázatát, míg a benne lévő kalcium erősíti a csontokat, az aminosav-kolin pedig javítja a memóriát. Ezek alapján a napi két tojás beillesztése az étrendbe általában pozitív hatásokkal járhat az egészségre.

Tipp: A legjobb, ha a tojást főve vagy buggyantott formában fogyasztjuk, mivel így elkerülhetjük a további koleszterin bevitelt, amely a sütéshez szükséges olajok használatával jár.

Bien

(Borítókép: Tojást nyit fel egy ember. Fotó: Getty Images)