Egy friss kutatás rávilágított arra, hogy egy bizonyos étrend követése jelentősen lassíthatja az öregedési folyamatokat, így hosszabb és egészségesebb életet ígérhet.

A legújabb tudományos eredmények szerint nem csupán a genetikai hátterünk, hanem az étrendünk is meghatározó szerepet játszik abban, hogy mennyire gyorsan öregszik a szervezetünk. Az Illinois-i Egyetem és a Nebraska-Lincoln Egyetem közös kutatása kimutatta, hogy a mediterrán étrendre jellemző tápanyagok pozitív hatással vannak az agy öregedési sebességére.

A kutatásban részt vevő 65 és 75 év közötti személyek agyáról készült képeket elemeztek és hasonlítottak össze a résztvevők táplálkozási szokásaival. Azonban, érdekes módon, a kutatók nem a szokásos kérdőívekkel dolgoztak; helyettük közvetlenül a vérmintákból nyert adatok alapján azonosították a tápanyagok jelenlétét.

A mediterrán étrend, amely magas hal-, zöldség-, gyümölcs-, olajos magvak- és olívaolaj-fogyasztáson alapul, kiemelkedően jótékony hatású tápanyagokat tartalmaz. Az étrendben bőven találhatók omega-3 zsírsavak, E-vitamin (különösen a spenótból és a mandulából), valamint a karotinoidok, mint például a sárgarépa és a sütőtök által biztosított antioxidánsok.

Ezek a vegyületek ismertek gyulladáscsökkentő hatásaikról, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak az agyi funkciók megőrzéséhez és az öregedési folyamat lassításához.

Egy másik, 2023-ban publikált tanulmány is megerősítette ezeket az eredményeket, amely 12 éven át követte nyomon az étrendet követők mentális állapotát, és hasonlóan pozitív összefüggést talált az étrend és az agyi éberség megőrzése között.

A folyamatos kutatások és az egyre növekvő adatbázis segít a tudományos közösségnek abban, hogy jobban megértse, hogyan befolyásolhatjuk az öregedési folyamatokat táplálkozásunkkal. Ezáltal nem csak tovább élhetünk, hanem az idősebb éveinket is jobb egészségben tölthetjük.

Hamu és Gyémánt

(Borítókép: egy idős férfi mosolyog. Fotó: Getty Images)