Tojás, szalonna, kolbász, bab, finomra vágott sült burgonya, grillezett paradicsom, gomba és pirítós: a teljes angol reggeli hazánkban is népszerű fogásnak számít, ám az egyik hozzávalót érdemes kerülni. Mutatjuk, melyik az!

Étkezzünk szállodában vagy adjuk meg a módját otthon a nap első étkezésének, az angol reggelivel nem lőhetünk mellé, pláne, ha valami energiadúsra vágyunk. A tojásból, baconből, kolbászból, babból, grillezett paradicsomból, gombából, pirítósból és finomra vágott sült burgonyából, eredeti nevén hash brownsból álló étek nagyjából 807 kalóriát tartalmaz, ami a férfiak napi kalóriabeviteli mennyiségének 34, míg a nők esetében 42 százaléka. Daniel Herman táplálkozási szakértő szerint a teljes angol reggelit illetően nemcsak az össz-kalóriamennyiségre érdemes odafigyelni, hanem egyesével a hozzávalókra is, egyet ugyanis mindenképpen el kellene kerülnünk.

„A reggeli a kedvenc étkezésem, a teljes angol verzió pedig maga az élvezet, ugyanakkor van némi hátulütője is.

Az egyik ilyen, a vajas pirítós”

– mutatott rá a szakember kiemelve, hogy ez a hozzávaló jelentős mennyiségű telített zsírt tartalmaz, ami növelheti a szívbetegségek és a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát. „Az egyszerű pirítós nagyon kevés tápanyagot tartalmaz a teljes kiőrlésű kenyérhez vagy más egészségesebb alternatívákhoz képest. Hiányoznak belőle a rostok, vitaminok és ásványi anyagok, amelyek fontosak az általános egészség szempontjából” – fejtette ki Daniel Herman. Hozzátette: a sült ételek fogyasztását többször is összefüggésbe hozták már a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és más krónikus egészségügyi állapotok kialakulásának fokozott kockázatával.

Alanna Kate Derrick személyi edző és táplálkozási tanácsadó elmondta, megérti a ropogós, illatos, vajas pirítós vonzerejét, ugyanakkor a fentebb sorolt hátrányai, mint a magas kalóriatartalom és a tápanyagokban való hiány mellett a magas hőfok és az olaj, amelyben sütik, a meglévő, minimális mennyiségű tápanyagok egy részét is biológiailag kevésbé hasznosíthatóvá teszi.

Mindazonáltal a szakemberek szerint kifejezetten egészséges összetevői is vannak az angol reggelinek, ilyen például a tojás, a paradicsom, a gomba és a sült bab. Ahhoz pedig, hogy még egészségesebbé tegyük a fogást, Herman szerint a vajas pirítóst érdemes teljes kiőrlésű verzióra cserélni, abban ugyanis több rost és tápanyag van, vaj helyett pedig avokádókrémet tanácsos kenni rá.

„Pépesítsünk össze egy kis avokádót és kenjük meg vele a teljes kiőrlésű pirítóst. Ez a vajas, fehérlisztes változat táplálóbb, nem mellesleg nagyon finom alternatívája .Az avokádó egészséges zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz” – tette hozzá.

(LADBible)

(Borítókép: Angol reggeli. Illusztráció: Getty Images)