Komoly kutatást végzett az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), amely megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák némelyike potenciális egészségügyi problémákkal járhat.
A kutatási eredmények nyomán az Unió betiltotta a füstölt szalonna (smoky bacon) ízesítésű csipszet.
Magyarázatukban a kutatók a jellegzetes füstös ízeket a genotoxicitással hozták összefüggésbe, amely „bizonyos vegyi anyagok sejtekre gyakorolt genetikai károsító képességét” jelenti.
„A sejten belüli genetikai információ megváltozása vagy mutációja növelheti az olyan állapotok kialakulásának kockázatát, mint a rák és az örökletes betegségek” – hívták fel a figyelmet. Hozzátették: az ilyen típusú toxicitás esetében nem lehetséges „biztonságos szintet meghatározni”. Úgy tűnik tehát, hogy a legrosszabb forgatókönyvek megelőzése érdekében a népszerű füstölt szalonnás csipszek teljes körű betiltása a cél.
A gyártók vitatják a jelentés állításait azzal érvelve, hogy nincs bizonyíték a rákos megbetegedésekkel való összefüggésre. Ettől függetlenül április végén az EU tagállamai megállapodtak a tilalomról, így a mesterséges aromát két év alatt fokozatosan kivezetik.
„A tagállamok jóváhagyták a Bizottság javaslatát, amely szerint nyolc füstaroma élelmiszeripari felhasználásának engedélyét nem újítják meg. A fokozatos megszüntetési időszakot követően ezeket az aromaanyagokat nem lehet majd használni az EU-ban. A vonatkozó határozatok az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos értékelésén alapulnak, amely arra a következtetésre jutott, hogy mind a nyolc vizsgált füstaroma esetében a genotoxicitással kapcsolatos aggályok vagy megerősítést nyertek, vagy nem zárhatók ki. Az EFSA véleménye a kérelmezők által benyújtott új adatokat értékelő, aktualizált módszertanon alapul. A vélemény az élelmiszerekhez adható konkrét aromákra vonatkozik, és nem magára az élelmiszerre” – áll az Európai Bizottság hivatalos közleményében.
A tilalom nemcsak a csipszekre, hanem minden olyan egyéb élelmiszeripari termékre is vonatkozik, amelyek ízesítéséhez a vizsgált füstaromák valamelyikét használják. Ennek következtében kedvelt szószok és levesek is kivezetésre kerülhetnek.
(LADBible)
(Borítókép: Egy tál csipsz. Illusztráció: Getty Images)