Betiltotta az EU az egyik legnépszerűbb ízesítésű, angol gyártású csipszet, mert szakemberek szerint komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Komoly kutatást végzett az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), amely megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák némelyike potenciális egészségügyi problémákkal járhat.

A kutatási eredmények nyomán az Unió betiltotta a füstölt szalonna (smoky bacon) ízesítésű csipszet.

Magyarázatukban a kutatók a jellegzetes füstös ízeket a genotoxicitással hozták összefüggésbe, amely „bizonyos vegyi anyagok sejtekre gyakorolt genetikai károsító képességét” jelenti.

„A sejten belüli genetikai információ megváltozása vagy mutációja növelheti az olyan állapotok kialakulásának kockázatát, mint a rák és az örökletes betegségek” – hívták fel a figyelmet. Hozzátették: az ilyen típusú toxicitás esetében nem lehetséges „biztonságos szintet meghatározni”. Úgy tűnik tehát, hogy a legrosszabb forgatókönyvek megelőzése érdekében a népszerű füstölt szalonnás csipszek teljes körű betiltása a cél.

A gyártók vitatják a jelentés állításait azzal érvelve, hogy nincs bizonyíték a rákos megbetegedésekkel való összefüggésre. Ettől függetlenül április végén az EU tagállamai megállapodtak a tilalomról, így a mesterséges aromát két év alatt fokozatosan kivezetik.

„A tagállamok jóváhagyták a Bizottság javaslatát, amely szerint nyolc füstaroma élelmiszeripari felhasználásának engedélyét nem újítják meg. A fokozatos megszüntetési időszakot követően ezeket az aromaanyagokat nem lehet majd használni az EU-ban. A vonatkozó határozatok az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos értékelésén alapulnak, amely arra a következtetésre jutott, hogy mind a nyolc vizsgált füstaroma esetében a genotoxicitással kapcsolatos aggályok vagy megerősítést nyertek, vagy nem zárhatók ki. Az EFSA véleménye a kérelmezők által benyújtott új adatokat értékelő, aktualizált módszertanon alapul. A vélemény az élelmiszerekhez adható konkrét aromákra vonatkozik, és nem magára az élelmiszerre” – áll az Európai Bizottság hivatalos közleményében.

A tilalom nemcsak a csipszekre, hanem minden olyan egyéb élelmiszeripari termékre is vonatkozik, amelyek ízesítéséhez a vizsgált füstaromák valamelyikét használják. Ennek következtében kedvelt szószok és levesek is kivezetésre kerülhetnek.

(LADBible)

(Borítókép: Egy tál csipsz. Illusztráció: Getty Images)