A szifilisz egy ma már gyógyítható, ugyanakkor világszerte egyre gyakrabban előforduló nemi betegség, amelynek számos tünete lehet. Kevésbé ismert, hogy a különböző, bőrön jelentkező szimptómákon kívül a szemünkben is okozhat problémákat.

Nem véletlenül hívják majombetegségnek a szifiliszt, amely ugyan penicillinnel és doxycyclinnel gyógyítható, észrevenni vérvizsgálat nélkül nagyon nehéz. A jellegzetes tünetek, mint az első stádiumban a genitális testrészek, vagy a száj, esetleg végbél körül kialakuló fekélyek, illetve a másodlagos fázisban a tenyéren és talpon megjelenő sebek nem mindig jelentkeznek, az egyéb bőrtünetek pedig sokfélék lehetnek, megtévesztve ezzel a legdörzsöltebb bőrgyógyászokat is. Ha valakit azonban nem diagnosztizálnak időben, a szifiliszt okozó treponema pallidum nevű baktérium évek alatt súlyos szövődményeket okozhat és károsíthatja többek között az idegrendszert, az agyat, a szívet és egyéb szerveket.

A hosszú távú következmények között a vakság is szerepel, a baktériumok elszaporodásával ugyanis a szifilisz a szemünket is megtámadhatja.

A 2024-es epidemiológiai konferencián kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy friss statisztikáik szerint minden korábbinál többen fordultak a szemszifilisz tüneteivel orvoshoz – szerencsére a többségük még korai stádiumban. A tünetek ugyanakkor a bőrön észlelhető szimptómákhoz hasonlóan számos más betegséghez hasonlíthatnak. Gyakori tünetek közé az alábbiak tartoznak:

  • szemvörösség
  • kötőhártya-gyulladás
  • szemhéjon kialakuló sebek
  • szemfájdalom
  • könnycsatorna problémák
  • a szemhéj duzzanata, gyulladása
  • váladékozás
  • látászavarok
  • fényérzékenység

Kezelés nélkül lehetséges hosszú távú szövődmény lehet a szürkehályog, a szem neovaszkularizációja (érújdonképződés), a szaruhártya homályossága, a glaukóma (zöldhályog), a maculaödéma, a szemszövet hegesedése, illetve a látásvesztés.

Mivel a szemszifiliszt könnyű más betegségekkel összekeverni, ezért fontos a vérvizsgálat és az egyéb tünetek figyelembe vétele. Amennyiben jelen vannak a T. pallidum baktériummal szembeni antitestek, úgy a diagnózis könnyedén felállítható, a betegség pedig antibiotikummal kezelhető. Késői stádiumban ugyanakkor a szervkárosodások már nem visszafordíthatók. Gyógyultnak akkor számít egy beteg, ha azt vérvizsgálat igazolja.

( EgészségKalauz )

(Borítókép: Szemszifilisz. Illusztráció: Getty Images)