Legyen szó vakációról vagy üzleti útról, repülés közben sokan előszeretettel ütjük el az időt valamilyen fedélzeten rendelhető étellel, itallal. Utóbbiak közül népszerűek az alkoholos termékek, egyesek például azért választják azokat, hogy tompítsák a félelmüket. Szakemberek szerint ugyanakkor rosszabbat nem is tehetnének, ahogy azok sem, akik kedvtelésből alkoholizálnak a repülőn.
A repülés közbeni alkoholfogyasztás a tudósok szerint halálos kimenetelű is lehet, ugyanis az alkohol és az utazómagasságban uralkodó kabinnyomás kombinációja csökkenti a vér oxigénszintjét, egyúttal növeli a pulzusszámot, így pedig nagyon megterhelheti a szívet, főleg az alvó utasok, de a fiatal felnőttek esetében is.
„Az alkoholfogyasztás a fedélzeten egy alábecsült egészségügyi kockázat, amely azonban könnyen elkerülhető, például azzal, ha a légitársaságok megfontolják az alkoholos italokhoz való hozzáférés korlátozását a repülőgépeken” – fejtették ki a tanulmányban a németországi Repülési Orvostudományi Intézet akadémikusai, akik szerint a szív- és keringési problémák a repülés közben fellépő egészségügyi sürgősségi esetek 7 százalékáért felelősek, valamint szívleállások okozzák a repülőterelések 58 százalékát – írja a Femcafé.
(Borítókép: Stewardess egy tálca étellel. Illusztráció: Getty Images)