Brit tudósoknak sikerült felfedniük a gyulladásos bélbetegségek konkrét kiváltó okát, így pedig elméletben a hatékony kezelési módot is meg tudták állapítani. Reményeik szerint öt éven belül a klinikai tesztek is elkezdhetők.

A különböző gyulladásos bélbetegségeknek, mint például a Chron-betegségnek vagy a fekélyes vastagbélgyulladásnak, jelenleg csak a tünetei enyhíthetők, hatékony gyógymódjuk nem létezik tekintve, hogy a pontos kiváltó okukat sem ismeri a tudomány. Eddig legalábbis nem ismerte, ám brit tudósok azt állítják, nemrég sikerült feltárniuk a gyulladásos bélbetegségek okát, így pedig a hatékony kezelési módot is képesek meghatározni. Mi több, állításuk szerint a kezelés végig az orrunk előtt volt.

A gyulladásos bélbetegségekben szenvedők rendre olyan tüneteket tapasztalnak, mint hasmenés, hasi fájdalom és görcs, véres széklet, a végbél vérzése, fáradtság és túlzott fogyás. A tünetek kiváltó oka, hogy az immunrendszer megtámadja a bélrendszert, ami miatt az begyullad, ám hogy miért fordul a szervezet ilyen formában önmaga ellen, azt eddig nem tudták megmondani. Erre jöttek rá nemrég a londoni Francis Crick kutatóintézet tudósai, akik megállapították, hogy

a gyulladásos bélbetegségekben szenvedő személyek 95 százalékának a DNS-ében fennáll egyfajta mutáció.

Erre azután jöttek rá, hogy alaposan átvizsgáltak egy úgynevezett génsivatagot, pontosabban a 21. kromoszómán található DNS egy olyan szakaszát, amely nem kódol fehérjéket, és amelyet korábban olyan egészségügyi problémákkal hoztak összefüggésbe, mint a gyulladásos bél-, illetve más autoimmun betegségek.

Nature című szaklapban részletesen ismertetett kutatás szerint a tudósok rájöttek, hogy ez a szakasz – amelyet enhancernek, magyarul „fokozónak” neveztek el – amolyan erősség szabályozóként hat a közeli génekre. Ezt az erősítő hatást kizárólag az immunsejtekben, vagyis a fehérvérsejtekben, az úgynevezett makrofágokban figyelték meg, ahol felerősödött az ETS2 nevű gén, ezzel duplájára növelve a gyulladásos bélbetegségek kockázatát.

A makrofágokról azt kell tudni, hogy elárasztják a belső bélfalat, ahol citokineknek nevezett vegyi anyagokat szabadítanak fel, ezzel masszív gyulladást kiváltva. Ezt a folyamatot tette intenzívebbé a „fokozó” DNS-szakasz által felerősített gén. 

Alapos genetikai elemzés után a kutatók tehát megállapították, hogy a DNS-nek ez a szakasza a makrofágok „fő gyulladásszabályozója”, amely dr. James Lee, a Francis Crick laboratóriumának csoportvezetője szerint „a piramis csúcsán helyezkedik el”.

„Kétségtelenül ez az egyik fő hibás folyamat, amely a gyulladásos bélbetegségek kialakulásához vezet, hiszen az egyik legfontosabb sejt, amely a gyulladásos bélbetegséget okozza, elromlik” – mutatott rá dr. Lee. Hozzátette: a jó hír, hogy bizonyos, a rák kezelésére már engedélyezett gyógykészítmények képesek csillapítani a túlzott bélgyulladást, de tökéletesítve azokat egyenesen a hibás makrofágok vehetők célba.

Mivel a laboratóriumi kísérletek során a gyógyszerek visszafordították a gyulladásos folyamatokat, így a Francis Crick Intézet és a University College London kutatói emberi kísérleteket szeretnének indítani. Dr. Lee elmondta, hogy reményei szerint öt éven belül megkezdődhetnek a klinikai vizsgálatok.

(LADBible)

(Borítókép: Gyulladásos bélbetegséggel küzdő férfi. Illusztráció: Getty Images)