A szakértő tanácsa szerint a nyári hónapokban a pajzsmirigybetegségben szenvedőknek különösen fontos, hogy gyógyszereiket hűvös helyen tartsák, és óvatosan bánjanak a gyümölcslevek fogyasztásával is.

A nyári hónapokban a pajzsmirigy gyógyszerek megfelelő tárolása és a táplálkozási szokásokhoz való alkalmazkodás kiemelt jelentőséggel bír. Prof. Balázs Csaba, a Budai Endokrinközpont tapasztalt endokrinológusa hangsúlyozza, hogy a körültekintő gyógyszerkezelés elengedhetetlen a nyaralás során, mivel a nem megfelelő tárolás miatt a gyógyszerek hatástalanná válhatnak, ami visszahozhatja a kezeletlen állapot tüneteit.

A gyógyszerek helyes tárolása

Prof. Balázs Csaba szerint a pajzsmirigygyógyszerek, különösen a hőség hatására, hajlamosak hatékonyságukat veszíteni. Például egy Dél-Afrikából hazatérő beteg újra tapasztalta a kezdeti tüneteket — feledékenység, súlygyarapodás, duzzadt végtagok — mert gyógyszereit az autóban hagyta a tűző napon. A hazatérés utáni laborvizsgálatok magas TSH értéket mutattak, ami a gyógyszer hatékonyságának csökkenését igazolta. Prof. Balázs Csaba azt ajánlja, hogy a gyógyszereket mindig hűvös, árnyékos helyen, például hűtőtáskában tároljuk.

Étkezési szokások és gyümölcslevek

A nyaralás alatt gyakran változik az étrendünk, ami új kihívásokat állíthat a gyógyszeres kezelés elé. Különösen fontos tudni, hogy a grépfrút és a pomelo tartalmú gyümölcslevek befolyásolhatják a pajzsmirigy gyógyszerek felszívódását. Prof. Balázs Csaba azt tanácsolja, hogy ezeket a gyümölcsleveket a gyógyszer bevételét megelőzően vagy azt követően legalább egy-két órával fogyasszuk, így nem okoznak problémát. 

(Egészségkaluz)

(Borítókép: egy férfi gyógyszert szed be. Fotó: Getty Images)