A visszatérő fejfájás az esetek legnagyobb részére szerencsére nem nagyon súlyos betegségre vezethető vissza, azonban érdemes orvoshoz fordulnunk, ha nem múlik a probléma.

A visszatérő fejfájást leggyakrabban stressz, kiszáradás, idegi kompresszió, gyulladás vagy a szem megerőltetése okozza. Bizonyos esetekben azonban ezeknél jóval súlyosabb betegség, agydaganat áll a fájdalom hátterében.

A daganatos megbetegedések gyógyításában kulcs kérdés, hogy időben diagnosztizálják őket, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a kezelésük, ezért szakértők összeállították, hogy a fejfájás milyen tünetei utalhatnak agydaganatra.

A legtöbb embernél az agydaganat okozta fejfájás egy adott területre lokalizálódik.

A tompa, nyomásszerű fejfájások jellemzően kora reggel vagy éjszaka rosszabbodnak, a köhögés vagy tüsszentés pedig súlyosbítja a fájdalmat – derül ki az Elle cikkéből. A fájdalom azért koncentrálódik egy jól meghatározható területre, mert a daganat nyomja a közelében lévő ideget vagy ideggyököket.

Az agydaganattal összefüggő fejfájást több, más területen megjelenő tünet is kísérhet:

  • hányinger vagy hányás,
  • homályos látás,
  • gyengeség vagy bénulás,
  • beszédzavar,
  • memóriazavar,
  • zavarodottság, tájékozódási zavar,
  • hirtelen személyiségváltozás.

Daganat vagy rák?

A köznyelvben gyakran használják a „daganat”, a „tumor” és a „rák” kifejezéseket egymás szinonimájaként.

A daganat és a tumor ugyanazt, azaz kóros szövetburjánzást jelöl, de jó- vagy rosszindulatúságukról nem ad információt. Ezzel szemben a rák szó alatt az orvosi szaknyelv hámszöveti eredetű, rosszindulatú daganatot ért (tüdőrák, vastagbélrák), így ez nem szinonimája a daganat vagy a tumor kifejezésnek.

(Elle)

(Borítókép: Férfi, akinek fáj a feje. Fotó: GettyImages)