Egy sérült sumátrai orangután egy helyben nőtt gyógynövényt használt fel arra, hogy meggyógyítsa az arcán lévő sebét. A tudósok szerint ez először fordult elő.

A Gunung Leuser Nemzeti Parkban, Indonéziában történt eset során Rakus, a sebesült orangután, egy akar kuning semak nevű gyógynövény segítségével kezelte arcán lévő sebét – írta meg a BBC

A növényt helyileg gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai miatt használják, sőt, malária és cukorbetegség kezelésére is alkalmazzák.

A tudósok szerint, ez az első alkalom, hogy egy vadon élő majom ilyen módon gyógyítja magát. 

Dr. Isabella Laumer, a Max Planck Intézet kutatója és a tanulmány vezetője elmondta, hogy Rakus több mint hét percen keresztül készítette elő a gyógynövény pasztát, majd többször is felvitte az arcára. 

A pasztát közvetlenül a sebére kente, amit azután teljesen befedett.

A seb öt napon belül kezdett gyógyulni, és egy hónap múlva teljesen meggyógyult, anélkül, hogy bármilyen fertőzés jeleit mutatta volna.”

A kutatók hozzáteszik, hogy az orangutánok ritkán fogyasztják ezt a növényt, így csak gyógyászati céllal használják, ami azt sugallja, hogy Rakus tudatosan választotta a kezeléshez.

„Az, hogy többször is felvitte a pasztát, és hogy az egész folyamat jelentős ideig tartott, arra utal, hogy szándékosan használta a növényt” – magyarázza Dr. Isabella Laumer.

Ez az eset nem csak arról ad felvilágosítást, hogyan gyógyította meg magát Rakus, hanem azt is megmutatja, hogy a vadonban élő orangutánok hogyan képesek saját magukat ellátni, például egy sérülésnél vagy betegségnél. 

„Ez volt az első alkalom, hogy láttunk egy nagymajmot, amint közvetlenül gyógynövényeket használ a sebe gyógyítására. A következő néhány évben még több viselkedést és képességet fogunk felfedezni, amelyek nagyon emberiek” – teszi hozzá kutató. 

(Borítókép: vadon élő orángután. Fotó: Getty Images)