A fügefa leveleinek sokrétű felhasználása meglepő egészségügyi előnyöket rejt, a konyhától kezdve a házi gyógymódokig.

A fügefa levelei már az ókorban is híresek voltak gyógyhatásaikról, de napjainkban is egyre több figyelmet kapnak az egészségtudatos életmód kedvelői körében. El se hinnénk mi mindenre jó a fügefa gyümölcse és levele, miként használhatók fel a mindennapi életben a konyhától kezdve a szépségápolásig.

A fügefalevél gyógyhatásai: több mint csak zöld levelek

A fügefalevelek nem csupán ízletesek, hanem számos egészségügyi előnyt kínálnak. Gazdagok A-, B- és C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, rézben, cinkben, folsavban és káliumban, ami hozzájárul a belőlük készült termékek egészségjavító hatásához. Az ókorban a fügefalevélteát hangulatjavítóként használták, emellett segíti a vércukorszint szabályozását, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentését. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságai révén az emésztést is serkenti és csonterősítő hatású.

Hogyan használjuk a fügeleveleket? 

A fügefalevél-tea készítése egyszerű, de fontos figyelni arra, hogy a friss levelekben található tejnedv allergiás reakciókat válthat ki. A levelek szárításával ez elkerülhető. A szárított levelekből készült tea napi rendszerességgel fogyasztható, amely segíthet a vérnyomás és vércukorszint szabályozásában, csontritkulás megelőzésében és emésztési gondok enyhítésére. Ezenkívül a májzsugor, hörghurut és aranyér esetén is ajánlott a kúraszerű fogyasztása.

De nemcsak teát, de szörpöt is lehet készíteni a fügefalevélből. Nem is olyan bonyolult elkészíteni, mint gondolnánk. A fügelevél szörp készítése egyszerű: szirupot főzünk vízből és cukorból, majd hozzáadjuk a fügeleveleket és a citromlevet. Ez az ital nemcsak ízletes, hanem hűsítő hatású is a nyári napokon. A fügefalevelek nagyméretűek, így tökéletesen helyettesíthetik a káposztaleveleket töltelékek csomagolásánál a mediterrán konyhában, sült húsok és halak esetén pedig különleges zamatot adnak.

Szépségápolás természetes úton

A fügefalevelek nem csak belsőleg, hanem külsőleg is használhatók. A friss levelekből készült pép alkalmazható a problémás bőr ápolására, kiválóan alkalmas pattanások elleni küzdelemre. Egy egyszerű pép elkészítése után a masszát felvisszük az arcra, majd 10-15 perc múlva leöblítjük.

Borítókép: egy füge a tálban. Illusztráció: Getty Images)