Szakértő árulja el, hogyan óvhatjuk meg leghatékonyabban a bőrünket a káros behatásoktól.

Napjainkban már az arcbőrünket és testünk komplex védőrétegét egész évben éri a mára közel 6-14 százalékkal megnövekedett UV-sugárzás. Egyre gyakoribbak a riasztások, amikor nem érdemes védelem nélkül a napon tartózkodni. De mire érdemes odafigyelnünk és hogyan védekezzünk szakszerűen?

Mire figyeljünk a napvédő készítmények választásánál és használatánál?

A boltok polcain már számtalan fényvédő készítményt találunk, a krém állagúaktól kezdve, a spray formulán át, egészen a stiftekig, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző változatot. Ugyanakkor van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt a bevásárlókosarunkba dobnánk egy terméket. Dr. Kelen Ákos, a Dr. Kelen egészségkozmetikumok termékfejlesztő szakgyógyszerésze az alábbi támpontokat adja a választáshoz.

Ezt mutatja meg valójában a faktorszám

A faktorszám a tévhitekkel ellentétben nem azt mutatja meg, hogy hány percig véd a krém, hanem azt, hogy hányszorosára nő a bőr természetes védekezőképessége a készítmény segítségével. Az egyéni „alap” védelmi idő eltérő a különböző bőrtípusoknál. A legérzékenyebb bőr esetén már akár 5-10 perc alatt is megjelenhet a bőrpír védelem nélkül, viszont egy megfelelő mennyiségben használt SPF 30 fényvédő készítménnyel ez az idő ideális esetben 5x30 percre, azaz két-három órára kitolható. Tavasszal, kora nyáron magasabb faktorszámú készítmény javasolt, míg a lebarnult bőr esetén csökkenthető a faktorszám.

Sok múlik a megfelelő használaton

Ha kiválasztottuk a megfelelő faktorszámú készítményt, nagyon fontos, hogy azt egyenletesen és elegendő mennyiségben vigyük fel a bőrre napozás előtt. 1,5-2 óránként ismételjük meg a krém vagy spray alkalmazását. A napkrémek mennyiségén nem érdemes spórolni.

„Talán meglepő, de a legnagyobb probléma jellemzően nem a megfelelő készítmény kiválasztásával van, hanem azzal, hogy az emberek gyakran a töredékét használják a javasolt mennyiségnek és nem kenik újra megfelelő időközönként. Így az nem tudja biztosítani a flakonon feltüntetett védelmet, illetve izzadással és törölközéssel lekopik” – mutat rá Dr. Kelen Ákos a fő problémára.

A megfelelő fényvédő az UVA sugárzás ellen is véd

A megbízható napvédő készítménynek UVA és UVB védelemmel is rendelkeznie kell. Az UVB sugarak felelősek a barnulásért, illetve túlzott napozás esetén a napégésért, míg az UVA sugarak a bőr idő előtti öregedését és egyéb bőrkárosodások kialakulását okozhatják. A faktorszám csupán a készítmény UVB védelmére utal. A megfelelő UVA védelmet külön kis ikonnal kell jelezni a terméken, így erre feltétlen figyeljünk és csak olyan terméket vásároljunk, amelyen az UVA karika jelölés megtalálható.

„Gyakori tévhit, hogy a fényvédős sminktermékek és arckrémek elegendő védelmet nyújtanak az arcbőrnek. Fontos kiemelni, hogy ezek sok esetben csak UVB védelmet nyújtanak, hiszen a feltüntetett faktorszám csak az UVB védelemre utal. Ugyanakkor éppen az UVA sugarak felelősek az idő előtti bőröregedését és egyéb bőrkárosodásért. A másik gond, hogy ezeket általában csak reggel egyszer használjuk, ráadásul ahhoz túl vékony rétegben, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak. Éppen ezért kiemelten fontos speciális fényvédő készítmény használata az arcra is” – emelte ki a szakértő.

(Borítókép: Erős napsütés. Illusztráció: Sean Gladwell/Getty)