A daganatoknak olykor különös tünetei vannak, amelyek közül néhány a lábujjainkon is megmutatkozhat.

Nyáron különösen fontos, hogy védjük magunkat a káros UV-sugaraktól. Sokan csak a csak az arcukat, vállukat, nyakukat és hátukat kenik be naptejjel, pedig a test többi része is ugyanúgy ki van téve a káros sugaraknak, amelyek elősegíthetik a bőrrák kialakulását. Ez betegség pedig akár a lábujjainkon is megjelenhet, úgyhogy érdemes magunkat mindenhol védeni a naptól.

A daganatos megbetegedések gyógyításában kulcskérdés, hogy időben diagnosztizálják őket, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a kezelésük, ezért szakértők összeállították, hogy a fejfájás milyen tünetei utalhatnak bőrrákra.

Színváltozás

A bőrrák sötét, szabálytalan pigmentációként vagy a bőr meglévő színének megváltozásaként jelentkezhet. Ezekre a foltokra, különösen, ha olyan kis felületen jelennek meg mint a lábujjak, sokan nem szentelnek elég figyelmet, pedig érdemes megmutatni egy orvosnak.

Anyajegyek

Az Elle összeállítása szerint fontos olykor-olykor ellenőrizni a hirtelen megjelenő, gyorsan növekvő vagy a szabálytalan határokkal rendelkező anyajegyeket, elváltozásokat. A bőrrák gyakran új kinövések vagy a meglévő anyajegyek változásai formájában jelentkezik.

Tartós viszketés

Ha valaki egy terület tartósan viszket, esetleg érzékeny és az érzés nem múlik idővel, hanem fokozódik, akkor azonnal orvoshoz kell fordulnia. Ezt a furcsa tünetet más betegség is okozhatja, de kivizsgálása elengedhetetlen.

Vérzés

Minden olyan seb vagy sebesedés, amely vérzik, szivárog vagy nem gyógyul, aggodalomra ad okot. A bőrrákok kifekélyesedhetnek, ami ezekhez a tünetekhez vezet. Az önvizsgálat azonban segíthet abban, hogy a kellemetlen tüneteket időben észrevegyük.

(Elle)

(Borítókép: Lábak. Fotó: GettyImages)