Idén tavasszal derült ki, hogy forradalmian új megoldást találtak a férfi fogamzásgátlásra egy hormonmentes tabletta formájában. A készítmény még tesztelés alatt áll, ám az állatkísérletek eredményei pozitívak voltak. A férfiak aggályaira nemrég a termék egyik fejlesztője reagált.

Húsz éven át dolgozott a hormonmentes férfi fogamzásgátló tabletta kifejlesztésén dr. Gunda Georg feltaláló, az amerikai Minnesotai Egyetem munkatársa. Az eddigi állatkísérletei sikeresen zajlottak, a készítmény 99 százalékban hatékonynak bizonyult, valamint a hatásai 100 százalékban visszafordíthatók voltak. Működése szerint a tabletta hatóanyaga csökkenti a spermiumok számát, ám a szedésének abbahagyásával a folyamat visszafordítható. A tablettákat eddig egereken és majmokon tesztelték, a folyamat pedig nemrég a következő fázisba lépett.

Az emberi vizsgálatok során egy 16 férfiból álló csoport fogja szedni a készítményt.

A fogamzásgátló kapcsán rengeteg aggály felmerült, többek között a szexuális úton terjedő betegségek kockázatának növekedése. Az aggodalmakat egy interjúban oszlatta el Georg doktor, továbbá rámutatott, hogy sokan kizárólag a terhesség megelőzésére használnak óvszert, amelyet kiválthatnának az új pirulák. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nemi betegségekkel való megfertőződést nem fogja megakadályozni a készítmény, így a különféle óvintézkedéseket továbbra is meg kell tenni.

„Ettől függetlenül gondoljunk bele, milyen sokan vannak azok, akik elkötelezett párkapcsolatban élnek, ám valamilyen okból kifolyólag kénytelenek óvszerrel szeretkezni. Az ő számukra nagyon is lenne értelme a készítménynek" – magyarázta a doktor.

Természetesen nem ez volt az egyetlen fenntartása az embereknek az új férfi fogamzásgátlóval kapcsolatban. Sokan amiatt is aggódnak, hogy a gyógyszerrel való leállás után valóban visszaáll-e a spermiumok mennyisége a normális szintre. Dr. Georg erre válaszul úgy fogalmazott, hogy bár mindig fennáll az aggodalom, hogy történhet valami, amire az állatkísérletek során nem derült fény, állítása szerint a gyógyszer nem okozhat ilyen gondot.

„Elég jó bizonyítékunk van arra, hogy ez egy biztonságos gyógyszer. Már főemlősökön is teszteltük, ami a miénkhez legközelebb álló szervezet. Sok készítményt bocsátanak klinikai vizsgálatra anélkül, hogy tesztelték volna azokat főemlősökön, mi azonban pont azért vagyunk ennyire magabiztosak a pirulákkal kapcsolatban, mert mi ezt is megtettük. A majmokon végzett tesztek kimutatták, hogy a spermiumok száma jelentősen csökkent, ám amikor felhagytunk a készítmény adásával, minden visszatért a normális kerékvágásba” – fejtette ki dr. Gunda Georg.

A majmokon végzett teszteket rövidesen a 16 férfin is megismétlik, és bár dr. Georg szerint „soha nem lehet tudni, mi fog történni, amikor az első ember beveszi a tablettát”, nem számítanak negatív kimenetelre. A tesztoszteron csökkentése helyett ez az új gyógyszer egy gátlószert használ, hogy blokkolja azt a fehérjét, amely felszívja a spermiumok előállításához szükséges A-vitamint. A kutatók szerint a spermiumok előállítása így átmenetileg leáll, negatív hatások nélkül.

(LADBible)

(Borítókép: Pirulát szedő férfi. Illusztráció: Getty Images)