Bár a TikTokon egyre többen esznek nyers fokhagymát a pattanások ellen, a szakértők szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ez valóban hatékony is lenne.

A közösségi média felhasználói között új trend kapott szárnyra: sokan nyers fokhagymát fogyasztanak a pattanások ellen. Egyesek akár egy egész fokhagymafejet is elfogyasztanak, remélve, hogy ez javítja bőrük állapotát – derült ki a VerywellHealth.com cikkéből.

A fokhagyma hosszú évszázadok óta ismert gyógyhatásairól, többek között a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről. Dr. Rachel Nazarian, bőrgyógyász azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a fokhagyma akne elleni hatékonyságára még nincs egyértelmű tudományos bizonyíték.

A szájon át bevitt fokhagyma nem jelent megoldást az aknéra

– mondja a szakértő.

@gracemayugc wish me luck 🥹😭 #fyp #viral #trending #acne #clearskin #relatable ♬ Clown-Song - Electronic Radio Mix - P-Control

Dr. Elizabeth Geddes-Bruce, egy másik bőrgyógyász szerint, bár a fokhagymának vannak általános egészségre gyakorolt pozitív hatásai, különösen ha része egy kiegyensúlyozott, alacsony glikémiás indexű diétának, önmagában akkor sem oldja meg a pattanásos bőr problémáját.

További kutatások kimutatták, hogy a fokhagyma bizonyos baktériumok és gombák növekedését gátolhatja, ami előnyös lehet bizonyos bőrbetegségek esetén, de a pontos hatásmechanizmus az akne kezelésében még nem ismert.

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a nyers fokhagyma fogyasztása nem mindenki számára ajánlott, és különösen óvatosan kell bánni vele, ha valaki véralvadásgátló gyógyszert szed. A túlzott fokhagymafogyasztás irritációt okozhat. 

Ha valaki hatékony megoldást keres a pattanásokra, érdemes bőrgyógyászhoz fordulnia, aki személyre szabott kezelést ajánlhat – javasolja a Házipatika.

(Borítókép: fokhagyma és rozmaring fotózva egy fehér háttéren. Illusztráció: Getty Images)