Nyáron hajlamosak vagyunk a szokásosnál többször felönteni a garatra, hiszen a jó időben a lehető legtöbb időt a szabadban, strandon, esetleg kávézók, bárok teraszán töltjük, nem is beszélve az önfeledt vakációkról. Érdemes azonban kellő önreflexiót gyakorolnunk, az alkoholizmusnak ugyanis léteznek rejtett jelei, amelyeket bár nem veszünk észre, mégis arról árulkodnak, hogy kezd gondunk lenni az itallal.

Állandó fáradtságérzet

Az alkohol metabolizálása alvás közben megszakítja a gyors szemmozgásos szakaszt, ennek következtében másnap úgy ébredhetünk, mintha egy szemhunyásnyit sem aludtunk volna. Ezen kívül a túl sok ital makrocitikus vérszegénységet okozhat, amelynek tünetei közé tartozhat a fáradtság, az egyensúlyvesztés, a karokban, lábakban, kezekben vagy lábfejekben érzett bizsergés, a hangulatzavar és a gyomorpanaszok.

Változó nemi vágy

Bár az alkohol kezdetben fokozhatja a nemi vágyat, hosszú távú hatására csökken a szervezet  szerotonin-, dopamin- és tesztoszteron termelése, aminek következtében csökken a szexuális vágy. Ez végül nagy eséllyel depresszióhoz vagy szorongáshoz vezethet.

Látásproblémák kialakulása

Amellett, hogy a túl sok alkohol szédülést, kettős vagy homályos látást, illetve szemszárazságot és azzal együtt járó egyéb tüneteket okozhat, a hosszú távú italozás tartósan károsíthatja a szemünkben lévő látóidegeket, amelyek a vizuális információk agyba való továbbításáért felelősek.

Szorongás és rossz közérzet

Az alkohol egyfelől nyugtató hatású és kis mennyiségben képes ellazítani minket, sőt olyan dolgok megtételére is késztethet, amelyeket józanul, kevésbé gondtalan állapotunkban nem tennénk meg. Másfelől azonban ennek a hatásnak az elmúlásakor egyfajta visszacsapó hatást tapasztalhatunk, vagyis a szorongásunk nőni fog. Ha az akut mámoros időszakban esetleg el is ájulunk, akkor ébredéskor még nagyobb valószínűséggel lesz úrrá rajtunk nemcsak a szorongás, de a félelem, aggodalom és a rettegés is.

Gyengülő immunrendszer

A kórokozók azonosításához és leküzdéséhez elengedhetetlen immunsejtek, például a makrofágok, a T- és B-sejtek aktivitását már az alkalmi alkoholfogyasztás is akadályozhatja, sőt befolyásolhatja továbbá a gyulladást szabályozó citokin fehérjék termelődését, ami kiegyensúlyozatlan immunválaszhoz vezethet.

Magas vérnyomás

Túl sok alkohol hatására az erek beszűkülhetnek, ami megterheli a szívet, ezáltal növeli a vérnyomást. A magas vérnyomás pedig növelheti a szívroham, a stroke, sőt a demencia kialakulásának kockázatát is.

Termékenységi problémák

A Brit Termékenységi Társaság szerint a túl sok alkohol a reproduktív hormonok felborulását okozza, és már kis mennyiségű alkohol is elég ahhoz, hogy csökkentse a fogamzási esélyeket. A brit főorvosok azt javasolják, hogy hagyjuk ki az alkoholt az étrendünkből, ha gyereket szeretnénk. Mivel az alkohol a tesztoszteronszintet, és így a jó spermiumok mennyiségét is csökkenti, a férfiaknak is ajánlott az absztinencia.

Változó havi ciklus a nők esetében

Az alkoholban lévő etanol hatással lehet a peték érésére és az ovulációra, ami hormonális és fiziológiai változásokat eredményezhet. Mindez felboríthatja a menstruációs ciklust.

(LADBible)

(Borítókép: Bárpult fölé görnyedő férfi egy pohár itallal. Illusztráció: Getty Images)