Sós ételek
Az olyan sós rágcsálnivalók, mint a chipsek, illetve a feldolgozott húsok és leveskonzervek könnyen puffadást okozhatnak. Ennek oka, hogy a magas nátriumbevitel következtében a felgyülemlő felesleges só higítására a szervezet visszatartja a vizet, ami a test számos részén duzzanatot okozhat, beleértve az arcot is. Érdemes tehát az efféle élelmiszereknek az alacsony nátriumtartalmú vagy sómentes változatait fogyasztani esténként, illetve remek alternatívát jelentenek a friss zöldségek, gyümölcsök és a sózatlan olajos magvak. Az ételek ízesítésére pedig só helyett a fűszernövényeket is bátran használhatjuk a nátriumbevitel csökkentése érdekében.
Cukor
Az édességek, szénsavas üdítőitalok, feldolgozott gyümölcslevek és pékáruk rendszeres fogyasztása esetén gyakran tapasztalhatunk arcpuffadást reggelente, a magas cukorbevitel ugyanis inzulincsúcsokat okozhat, ami szintén vízvisszatartáshoz vezethet. A cukros ételeket alacsony glikémiás indexű élelmiszerekre, például gyümölcsökre ajánlott cserélni, a gyógyteák pedig segíthetnek az arcpuffadás enyhítésében.
Finomított szénhidrátok
A fehér kenyér, fehér rizs, péksütemények, sütemények és a tészta ugyancsak vércukorszint-ugrásokat, így pedig vízvisszatartást okozhat, nem mellesleg gyulladáshoz vezethet. Esténként inkább teljes kiőrlésű gabonát, például barna rizst, teljes kiőrlésű kenyeret, illetve tésztát tanácsos fogyasztani, ezek ugyanis több rostot és tápanyagot tartalmaznak, ami segít szabályozni a vércukorszintet, továbbá csökkenti a vízvisszatartás kockázatát.
Tejtermékek
A tej, a sajt, a joghurt és a fagylalt is problémákat okozhat egyeseknél. Néhány embernek nehézséget okoz a tejcukor, vagyis a laktóz emésztése, ami puffadáshoz és gyulladáshoz vezethet. A tejtermékek továbbá növelhetik a nyálkatermelést is, hozzájárulva a puffadt megjelenéshez. Ha semmiképp sem tudjuk megállni az esti sajtnassolást, próbáljunk ki laktózmentes termékeket vagy növényi alapú alternatívákat.
Hüvelyesek
A bab, a csicseriborsó, illetve más hüvelyesek nagy mennyiségű rostot és úgynevezett oligoszacharidot tartalmaznak, amelyet a bélbaktériumok erjesztenek gázképződéshez, továbbá puffadáshoz vezetve. Ha a hüvelyeseket egy éjszakán át áztatjuk, majd alaposan megfőzzük, csökkenthető a kockázat, illetve a puffadás elkerülésének érdekében érdemes lehet lencsét vagy mungóbabot választani, amelyek jóval könnyebben emészthetők.
(Femcafé)
(Borítókép: Felpuffadt arcú férfi. Illusztráció: Getty Images)