Az immunrendszerünk megfelelő működése nagyban függ attól, hogy milyen állapotban van a bélrendszerünk, ebből kifolyólag fontos, hogy körültekintően óvjuk azt. Ebben segíthetnek a pre- és probiotikumok, ám nem mindegy, hogy mikor szedjük be ezeket a készítményeket.

A pre- és probiotikumok nagyon jótékony hatással vannak a bélrendszerre, igaz ez nemcsak az antibiotikum-kezelések alatt és után, hanem kúraszerű használatuk esetén is. Hogy miként működnek, az azonban kevésbé ismert. Dr. Adrian Weingart orvos és mikrobiom szakértő rámutatott, hogy a prebiotikumok olyan nem élő anyagok, amelyek elősegítik a hasznos baktériumok növekedését és aktivitását a bélben, míg a probiotikumok élő mikroorganizmusok, általában baktériumok, amelyek pozitívan befolyásolhatják a bélrendszer egészségét.

Egy bizonyos Julia Zumpano dietetikus azt is hangsúlyozta, hogy az egészségünk megőrzéséhez megfelelő egyensúlyra van szükség a jó és a rossz baktériumok között, a probiotikumok pedig segítenek fenntartani ezt az egyensúlyt azáltal, hogy növelik a jó baktériumok számát a bélben. Vagyis mind a prebiotikumoknak, mind a probiotikumoknak fontos szerepük lehet az egészségünk megőrzésében, azonban nem elég szedni ezeket a készítményeket, hanem arra is érdemes figyelni, hogy mikor alkalmazzuk azokat.

Dr. Weingart szerint a prebiotikumok például a nap bármely szakában bevehetők, lehetőleg étkezés közben, a probiotikumokat viszont általában éhgyomorra vagy étkezések között ajánlott bevenni, a gyomorsav ugyanis kevésbé koncentrálódik éhgyomorra, ami javíthatja a probiotikus baktériumok túlélési esélyét.

Az orvos tanácsain kívül persze minden esetben érdemes figyelmesen elolvasni a különböző készítmények tájékoztatóját, benne a szedésére vonatkozó előírásokkal. Frances Largeman-Roth dietetikus például figyelmeztet, hogy a legtöbb probiotikumot naponta kell bevenni ahhoz, hogy jótékony hatást fejtsen ki, bár egyes szakértői vélemények szerint öt egymást követő napig érdemes szedni azokat, majd két napot ajánlott kihagyni.

Dr. Adrian Weingart a pre- és probiotikumot is tartalmazó kombinált étrend-kiegészítők kapcsán kiemelte, hogy azok szinergikus hatást fejtenek ki, vagyis a prebiotikumok elősegíthetik a probiotikumok működését, fokozva azok hatékonyságát. Ezek a készítmények tehát a legjobb választást jelentik ahhoz, hogy minél egészségesebben tartsuk a bélrendszerünket, ehhez azonban reggel, éhgyomorra ajánlott szedni azokat a jobb felszívódás és hatékonyság érdekében.

Élelmiszerekben is megtalálhatók

A pre- és probiotikumok számos élelmiszerben is megtalálhatók, így elsősorban általuk javasolt biztosítani a bevitelüket. Probiotikumokat tartalmaz például a joghurt, a kefir, a savanyú káposzta, a kombucha és a kimchi, míg prebiotikumok találhatók a gombában, a fokhagymában, a csicsókában, a mandulában és a kesudióban.

(Glamour)

(Borítókép: Egy férfi fogja a hasát. Illusztráció: Getty Images)