A gyomorrák az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés világszerte, daganat a szerv bármely részén kialakulhat. Kezelés nélkül az olyan közeli organokra is átterjedhet, mint a máj és a hasnyálmirigy. Ez utóbbinak a túlélési esélyei nagyon alacsonyak, így ezért is fontos, hogy ideje korán kiszúrjuk a betegséget. Ebben segítenek bizonyos tünetek, amelyeket ha időben felismerünk, a túlélési esélyeink is sokkal nagyobbak lesznek.

Gyomorrák akkor alakul ki, ha genetikai mutáció, elváltozás következik be a gyomorsejtek DNS-ében, amelyek a sejtek növekedését és életciklusát szabályozza.  A mutáció következtében a sejtek gyorsan kezdenek növekedni és ahelyett, hogy elhalnának, daganatot képezhetnek. Ha a rákos sejtek megelőzik az egészséges sejteket, átterjedhetnek a test más részeire is, áttétet képezve.

Hogy mi okozza a mutációt, arra a kutatók a mai napig nem jöttek rá, azonban megállapítottak jó néhány tényezőt, amely növelheti a gyomorrák kialakulásának valószínűségét. Elsősorban ilyen a genetikai hajlam,  ha a csalá di kórelőzményben szerepel a gyomorrák. Ezen kívül  a zsíros, sós, füstölt vagy pácolt ételekben gazdag, ugyanakkor gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrend, a dohányzás, a túl sok alkoholfogyasztás és az elhízás is kockázati tényező.

A gyomorráknak enyhébb, illetve súlyosabb tünetei is vannak, több közülük egyéb betegségekre is utalhat. Éppen ezért fontos, hogyha bármelyiket tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz. Sok esetben különféle autoimmun betegségek és ételérzékenységek is állhatnak a kellemetlenségek hátterében, de ezeket is jobb minél előbb kezeltetni, hogy ne romoljon tovább az egészségi állapotunk. Gyomorrák esetén legtöbbször az alábbi tünetek jelentkeznek:

  1. fájdalmas vagy égő érzés a gyomornál,
  2. gyomorégés vagy emésztési zavar,
  3. kellemetlen teltségérzet kis mennyiségű étel elfogyasztása után is,
  4. hányinger és/vagy hányás,
  5. étvágytalanság és/vagy fogyás,
  6. a has duzzanata,
  7. megmagyarázhatatlan fáradtság vagy gyengeség,
  8. vér a hányásban,
  9. fekete színű széklet,
  10. véres széklet.

Ha ezek közül egyiket sem tapasztaljuk, akkor is fontos, hogy időközönként eljárjunk különféle szűrővizsgálatokra, beleértve a gyomorrák kialakulásának megelőzéséhez szükségeseket is. Előfordulhat ugyanis, hogy korai stádiumban még nincs tünet, ám ha korán felismerik a betegséget, akkor a gyógyulási esélyeink is sokkal jobbak.

(Glamour)

(Borítókép: Egy hasát fogó férfi. Illusztráció: Getty Images)