Jótékony élettani hatása miatt mindennap ajánlott zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, ám aszerint is érdemes megválogatni ezeket a táplálékokat, hogy esetlegesen milyen betegséggel küzdünk. Akad például egy zöldség, amely bár kevésbé népszerű, annál sokrétűbb módon támogatja a szervezetünket.

Gazdag vitaminokban, akadályozza a hajhullást, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, sőt a herpesz ellen is kiváló: a sóska nem tartozik ugyan a legkedveltebb zöldségek közé, de annál nagyobb támogatást nyújt a szervezetünknek. A levelei dúskálnak az A-, B1-, B2-, B9-, valamint a C-vitaminban, ezen kívül káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban, vasban, flavonoidokban és más értékes antioxidánsokban. Fehérjében és rostokban is gazdag, a kalóriatartalma pedig kifejezetten alacsony.

Miután ilyen sok különféle tápanyagot tartalmaz, így a sóskát többféleképpen hasznosító étrend összeállításával hatékonyan felvehetjük a harcot többek között a magas vérnyomással szemben. A zöldségben található antioxidánsok csökkenthetik a koleszterin- és trigliceridszintet, növelhetik a szervezetünk ellenálló képességét, gyümölcssav-koncentrátuma pedig mindennek tetejében frissítően, élénkítően hathat ránk.

A sóskában található rostok az emésztési gondjaink leküzdésében tudnak segíteni, például székrekedés és puffadás esetén. Alacsony, 100 grammonként nagyjából 22 kalóriányi energiatartalma miatt a fogyni vágyóknak is tökéletes tápanyagforrás.

A fitokémiás vegyületek hatására a zöldség rendszeres fogyasztásával a vírusokkal szembeni ellenálló képességünk is nő, kiváltképp az influenzavírus esetén, amelynek ezek a vegyületek képesek visszaszorítani a szaporodását. Hasonlóképp hatásos a sóska a herpeszvírus ellen is, hála a magas C-vitamin- és flavonoidtartalmának, ami a pattanások eltüntetésében, a sömör elűzésében, sőt a pólusok összehúzásában és így a bőr ránctalanításában is a segítségünkre lehet, ha bedörzsöljük vele a bőrünket vagy arcpakolást készítünk belőle.

A sóskát természetesen a legcélszerűbb, illetve a legélvezetesebb főve, főzelék formájában fogyasztani, ám a levelei nyersen is elrághatók, valamint tea is készíthető belőlük, amelynek kiváló méregtelenítő hatása is van. Mi több, a levelek kihűlt forrázatát a fejbőrbe masszírozva a hajhullást is gátolhatjuk. A zöldségben található vitaminok segítenek az ép haj állapotának megőrzésében, valamint a töredezett hajvégek regenerálásában. Magas kalciumtartalmával továbbá a csontjaink erősségét is fenn tudja tartani.

Nem mindenkinek ajánlott

A sóskának bár vitathatatlanok a pozitív élettani tulajdonságai, az asztmával, illetve különböző bőrbetegségekkel küzdőknek nem ajánlott a fogyasztása. Ugyanakkor az ilyen szempontból egészséges személyek sem vihetik túlzásba, ugyanis kellemetlen gyomorpanaszokat okozhat, szélsőséges esetben pedig növelheti a májbetegségek kialakulásának kockázatát. Fontos még, hogy felhasználás esetén sose tároljuk fémedényben a sóskát a benne lévő oxálsav kioldódásának veszélye miatt, mert az fémekkel keveredve mérgezővé válhat.

(Dívány)

(Borítókép: Vérnyomást mérnek egy férfin. Illusztráció: Getty Images)